Deel dit artikel
-

Grootschalige actie tegen verkoop illegale goederen via het dark web

Tijdens een gecoördineerde internationale operatie hebben politiediensten uit negen verschillende landen in totaal 150 personen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij het kopen of verkopen van illegale goederen via het dark web, waaronder drugs.

Bij deze actie zijn ruim 26,7 miljoen euro aan contant geld en virtuele valuta, 234 kilogram drugs en 45 wapens in beslag genomen.

De operatie werd Dark HunTOR genoemd en bestond uit een reeks afzonderlijke maar elkaar aanvullende acties in Australië, Bulgarije, Frankijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, waarbij Europol en Eurojust een coördinerende rol speelden.

Het onderzoek vloeide voort uit het offline halen van DarkMarket op 12 januari van dit jaar. DarkMarket was op dat moment de grootste illegale dark web-marktplaats ter wereld. Bij die operatie hebben de Duitse autoriteiten de vermeende beheerder van de marktplaats gearresteerd en de criminele infrastructuur in beslag genomen.

Het Europese Cybercrime Centrum van Europol (EC3) is sindsdien bezig geweest om de identiteit van de belangrijkste verdachten te achterhalen.

Naar aanleiding hiervan zijn 150 kopers en verkopers die betrokken waren bij de verkoop van tienduizenden illegale goederen gearresteerd in Europa en de VS.

Aan de hand van de informatie van Europol kwamen 26 partijen in beeld die bestellingen verzonden vanuit Nederland met een waarde van ruim 250.000 euro. Naar DutchMagic en Sankhara is een strafrechtelijk onderzoek gestart en dat leidde tot de vier arrestaties.

In het kader van deze operatie hebben de Italiaanse autoriteiten ook de dark web-marktplaatsen DeepSea en Berlusconi gesloten, waarop meer dan 100.000 advertenties voor illegale producten te vinden waren.

Deel dit bericht

1 Reactie

Blockchainkiller

Ik snap echt niet dat mensen dit blijven doen, drugs kopen en verkopen via het darkweb. Iedere n00b met een heel klein beetje ict kennis snapt dat dat gewoon niet werkt, toch?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond