Deel dit artikel
-

Grootste illegale Chinese filmsite uit de lucht gehaald

Een van de grootste illegale Chinese filmsites Renren Yingshi bestaat niet meer. Vorige maand sloot de Chinese politie de servers.

De politie in Shanghai arresteerde 14 mensen na een drie maanden durend onderzoek naar vermoedelijke inbreuk op intellectueel eigendom.

Op het moment van de sluiting had Renren Yingshi meer dan acht miljoen geregistreerde gebruikers verzameld en was het de thuisbasis van meer dan 20.000 illegale tv-programma’s en films, vooral uit de VS.

De exploitanten van de site verdienden de afgelopen jaren ongeveer 16 miljoen yuan (2,5 miljoen dollar) aan advertenties, abonnementskosten en de verkoop van harde schijven geladen met illegale inhoud.

Gebruikers moeten het grotendeels zonder alternatieven stellen. Sinds het begin van de jaren negentig hebben de autoriteiten toegestaan dat er elk jaar slechts enkele tientallen buitenlandse films in het land worden vertoond – slechts negen van de 26 Oscarwinnaars voor beste films werden bijvoorbeeld van 1994 tot 2019 publiekelijk in China vertoond.

De Amerikaanse blockbuster fantasydrama Game of Thrones werd zo zwaar gecensureerd op de Chinese streaminggigant Tencent Video dat sommige kijkers klaagden dat het was gedegradeerd tot een ‘middeleeuwse Europese kasteeldocumentaire’.

Ook internationale streamingdiensten, waaronder Netflix, Hulu en Amazon Prime Video, krijgen in China geen voet aan de grond.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond