Deel dit artikel
-

MWC: Grootste mobiele operators publiceren API’s

’s Werelds grootste mobiele telecomaanbieders gaan gezamenlijk uniforme open API’s aanbieden voor mobiele ontwikkelaars en cloudproviders.

Hierdoor wordt een groep onderdelen van mobiele telecomnetwerken toegankelijk om software rondom te bouwen. Eenentwintig van de grootste telecomaanbieders uit wereld verenigen zich in – wat heet – de GSMA Open Gateway. Onder hen bevinden zich Bharti Airtel, China Mobile, Deutsche Telekom, Liberty Global, Orange, Telefónica en Vodafone.

De groep tekende gisteren op de openingsdag van het Mobile World Congress in Barcelona een intentieverklaring hiertoe. Organisator GSMA verwacht ongeveer tachtigduizend bezoekers tegen 61.000 een jaar geleden. Er zijn tweeduizend exposanten aangemeld.

API’s zijn technische bruggetjes die toegang geven tot het hart van een digitaal netwerk. Cloudproviders als AWS, GCP en Azure zijn er groot mee geworden. In de telecomwereld gaat met verscheidene functies ontsluiten die techgiganten niet kunnen bieden. Het gaat in eerste instantie bijvoorbeeld om SIM Swap, QoD, Device Status, Number Verify, Edge Site Selection en Routing, Number Verification (SMS 2FA), Carrier Billing – Check Out en Device Location (Verify Location). Meer volgen er in de loop van 2023.

De GSMA Open Gateway API’s worden gepubliceerd en beheerd onder het open source project CAMARA. Daar zit de Linux Foundation achter.

Het publiceren van API’s is gunstig voor ontwikkelaars, omdat zij nieuwe functies kunnen bouwen. Denk dan bijvoorbeeld aan fleet management van drones, robots, autonoom rijdende auto’s, security en AR/VR. De GSMA verwacht ook veel toepassingen op 5G-netwerken. Die zijn per definitie bedoeld voor specialistische, industriële toepassingen. Clouds van techgiganten kunnen de betreffende API’s in hun eigen assortiment verwerken en aan de markt aanbieden.

Over de prijsstelling van de API’s is nog niets bekend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond