Deel dit artikel
-

Grote bedrijven weer gericht op groei, maar vrezen impact AI

De opkomst van AI in de maatschappij houdt ook de bestuurders bezig. 85 procent van de ondervraagden in een onderzoek van ING zegt enigszins sterke tot zeer sterke impact van AI te verwachten op de bedrijfsprocessen, met name bij de IT-afdeling (68%), de klantenservice (41%) en de productie (34%). De opkomst van AI zal echter niet nu al leiden tot het vervangen van banen, slechts 6 procent denkt dat dit op korte termijn zal gebeuren.

Bestuurders van grote Nederlandse bedrijven kijken weer naar de lange termijn en naar groei. Ze lijken hiermee de crisisomstandigheden door achtereenvolgens corona, gestegen energieprijzen en hoge inflatie, achter zich te laten. Er zijn ook nieuwe zorgen, bijvoorbeeld hoe de groei via nieuwe producten en markten kan worden gerealiseerd bij alle spanningen op geopolitiek en veiligheidsgebied.

Een verschuiving naar meer langetermijnstrategie komt tot uiting in de antwoorden over innovatie. 86 procent zegt sneller te willen innoveren tegenover 74 procent vorig jaar. Men gaat dat met name doen via R&D, nieuwe machines en technologie op het gebied van AI en beveiliging. Het merendeel (86%) geeft ook aan te versnellen op het gebied van duurzaamheid, nog sterker dan vorig jaar (76%).

ING heeft dit onderzoek onder 207 bestuurders laten uitvoeren door onafhankelijk onderzoeksbureau MetrixLab. De bevraagde topmannen en vrouwen zijn werkzaam als onder andere CEO, CFO, CTO en COO uit representatieve sectoren. De jaarlijkse omzet bedraagt 250 miljoen en meer en 81% van de ondervraagden is werkzaam bij een beursgenoteerd bedrijf.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond