Deel dit artikel
-

Grote belangstelling voor elektrische auto van maker iPhone

Bijna honderd bedrijven hebben interesse getoond in het platform van Foxconn dat het ‘Android voor elektrische auto’s’ moet worden. De auto-industrie en branchevreemden investeren honderden miljarden euro’s.

De megafabrikant Foxconn, bekend als fabrikant van de iPhone, stort zich op de fabricage van onderdelen voor elektrische autonoom rijdende auto’s. Het ontwikkelt daartoe een open modulair platform met software en hardware waarmee opdrachtgevers hun eigen voertuigen kunnen laten bouwen. De eerste namen van partners van de Taiwanezen worden nu bekend.

Onder hen bevinden zich AWS (Amazon Web Services), Microsoft, Qualcomm, Texas Instruments (TI), STMicroelectronics, Rohm Semiconductor, MediaTek en Contemporary Amperex Technology. Dat zijn stuk voor stuk bedrijven die vooral bekend zijn uit de internet-, computer- en telecomwereld. Hun interesse laat zien dat de auto-industrie aan de vooravond staat van grote veranderingen.

Het plan van Foxconn is dat het tussen 2025 en 2027 de vaste en digitale onderdelen levert voor elke tiende e-auto die ergens in de wereld van de lopende band rolt.

De digitalisering van de auto-industrie moet vele malen versnellen in de komende jaren. Niet omdat de autofabrikanten dat zelf nu zo graag willen, maar vanwege druk uit externe factoren. De groeiende populariteit van Tesla is er een, maar nieuwe strenge overheidsregels zijn een andere zwaarwegende factor.

Het Verenigd Koninkrijk zou op het punt staan om de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor te verbieden vanaf 2030. Dat melden de Financial Times en BBC. Begin dit jaar haalde premier Boris Johnson die deadline al van 2040 naar 2035. In de Europese Unie lijkt men nog wat strenger, want de Commissie wil een einde aan de nieuwverkoop van vervuilende auto’s per 2025, weet Bild am Sonntag.

Een van de eerste autofabrikanten die zijn toekomst zelf in handen wil houden, is VW Group. Het concern dat eerder loog over vervuilende uitstoot (Dieselgate) schroeft zijn investeringen in hybride, elektrische en autonome auto’s nog verder op. Het budget voor komende vijf jaar gaat van zestig naar 73 miljardf euro. Het totale R&D-budget is 150 miljard euro. De helft daarvan gaat nu dus naar zaken als software, mapping, computer vision, kunstmatige intelligentie.

Volgens persbureau Reuters investeert VW Group 27 miljard euro alleen al in een besturingssysteem voor auto’s en technologie om voertuigen autonoom te laten rijden.

Volgens Boston Consulting Group groeit de markt voor elektrische auto’s tussen 2025 en 2030 tot 36 miljoen nieuwe voertuigen per jaar.

Energie-expert Tony Seba schetste vorig jaar hoe technologie de auto-industrie en samenlevingen als geheel verandert in de komende tien jaar:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

(Bekijk op YouTube)

Foto: Kristain Baty (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond