Deel dit artikel
-

Grote delen Europa gereed voor Starlink-internet

Tsjechië, Slovakije en Spanje zijn sinds vorige week ontsloten voor internet via de satellieten van Starlink. Na een nieuwe lancering van 49 satellieten draaien er nu tegen de tweeduizend nodes in een breedbandnetwerk om de aarde. Dat kunnen er twaalf- tot vijftienduizend worden.

Met de toevoeging van deze drie landen staat de teller in Europa nu op dertien waar Starlink zijn commerciële diensten aanbiedt. De andere tien zijn: Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Oostenrijk, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Een abonnement bij Starlink, een dochterbedrijf van SpaceX, kost honderd euro per maand. Daarvoor krijgt de abonnee een downloadsnelheid van tussen de 100 en 200 Mbps en een latency tot 20 ms. Vanwege de prijs van het abonnement richt Starlink zich met name op rurale gebieden waar amper of geen commercieel breedband beschikbaar is.

In Spanje, bijvoorbeeld, werkt het bedrijf met drie basisstations verspreid over het land. Daar vandaan wordt internet de lucht in geschoten en, via de satellieten, als het ware beregend over het omringende land.

Foto: Steve Elliott (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond