Deel dit artikel
-

Grote gebeurtenissen bepaalden online zoekgedrag

2022 was een jaar dat bol stond van de grote gebeurtenissen, zowel op het wereldtoneel als in Nederland. De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de inflatie en de boerenprotesten bepaalden niet alleen het gesprek van de dag, maar ook het online zoekgedrag, blijkt uit onderzoek van TriplePro.

In februari werd er volgens cijfers van Google bijvoorbeeld 33.000 keer gezocht op dienstplicht, een stijging van meer dan 800 procent in vergelijking met de maand ervoor. Zoekopdrachten zoals derde wereldoorlog of ww3 waren in februari goed voor een zoekvolume van 113.900, een stijging van meer dan 2.000% ten opzichte van december 2021. Door de oorlog werden bepaalde producten daarnaast schaars, waardoor er een run op ontstond. In maart werd er bijvoorbeeld maar liefst 300.000 keer gezocht op zonnebloemolie, meer dan 3.600% vaker dan in februari.

Hetzelfde zien we gebeuren met de energiecrisis, momenteel het gesprek van de dag. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders massaal op zoek zijn gegaan naar manieren om hun gasrekening te drukken. Zo werd er in oktober 167% vaker gezocht op zoekwoorden als energie besparen, gas besparen en energiebesparende maatregelen dan in oktober 2021. Daarnaast ging men in groten getale op zoek naar een nieuw energiecontract (+278%), zonnepanelen (+313%), een warmtepomp (+338%) of een zonneboiler (+425%).

Een laatste onderwerp dat in 2022 het nieuws beheerste was de boerenprotesten. In de zoekvolumecijfers is dit duidelijk terug te zien. In juni, de maand van de hevigste protesten, lieten zoekwoorden als stikstof en wat is stikstof een stijging lieten zien van maar liefst 729 procent ten opzichte van de maand ervoor. Mensen wilden zich duidelijk inlezen in de achterliggende oorzaken van de stikstofcrisis en de boerenprotesten.

Als gevolg van de stikstofmaatregelen betuigden Nederlanders massaal steun aan de boeren, bijvoorbeeld via het ophangen van een omgekeerde vlag of het bevestigen van een boerenzakdoek aan de autozijspiegel. Dit was terug te zien in ons zoekgedrag: normaal wordt er maandelijks zo’n 300 keer gezocht op termen als omgekeerde vlag of omgekeerde Nederlandse vlag, maar in juli was dit 29.600 keer (+9.767%). Boerenzakdoek zag daarnaast een stijging van 4.525% (76.000 om 1.600).

Deel dit bericht

1 Reactie

Jaap de Jonge

Goh….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond