Deel dit artikel
-

‘Grote onwetendheid over privacyregels bij sites’

Webwinkeliers en sitebeheerders zijn onvoldoende op de hoogte van de privacywetgeving die ook voor hun sites gelden, vindt toezichthouder College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Een populaire webcommunity als Tweakers.net is het daarmee eens. 'De onwetendheid is te groot.'

"Er is meer transparantie nodig over wat er met gebruikersgegevens van websites gebeurt," zei voorzitter Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens tijdens een bijeenkomst in Den Haag over internet en privacy. De privacytoezichthouder van de overheid maakt zich zorgen over het 'naming and shaming' dat op internet hand over hand toeneemt. Bovendien blijken websitehouders weinig kennis te hebben van de verplichtingen uit de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

Het CBP had onder andere een vertegenwoordiger van online community Tweakers uitgenodigd om hierover van gedachten te wisselen. "Als webmaster ga je vaak op je eigen gevoel af. De onwetendheid is groot. De kennis over de wettelijke informatieplicht is verontrustend laag. Veel sites zijn ontstaan vanuit de hobbysfeer, vanuit een zolderkamer. Het is zorgelijk dat weinig sites en online communities persoonsgegevens goed verwerken," vertelde Roelant Kooij, account manager bij Tweakers, in de bijeenkomst in Den Haag.

"Ze weten gewoon niet dat gebruikers een wettelijk recht op inzage hebben in alle persoonsgegevens die ze verwerken. Daarvoor heeft slechts een zeer klein aantal sites voorzieningen getroffen." Volgens Kooij zijn webwinkeliers en sitebeheerders zich niet bewust van de gevoelige gegevens die ze verwerken. "Ook weet men niet welke juridische gevolgen daar bij horen. Dat is begrijpelijk, want dat is niet hun core business."

Jan Willem Broekema, tot voor kort directielid bij het CBP, was het eens met Kooij. "Hij heeft groot gelijk. Onwetendheid bij internetbedrijven en websites is het sleutelwoord. Maar wie is er verantwoordelijk voor om daar verandering in te brengen? Wellicht is hier een educatieve rol weggelegd voor de Kamers van Koophandel," aldus Broekema, tegenwoordig programmamanager bij ICTU, de ICT-club van de rijksoverheid.

Herleidbaar via ordernummer

Tweakers vroeg het CBP eerder om advies over een van haar populairste onderdelen, Pricewatch, een prijsvergelijkingssite waarbij internetters ook beoordelingen en recensies bij webwinkels kunnen achterlaten. Dat die recensies van bezoekers belangrijk zijn blijkt volgens Kooi wel door het feit dat sommige computerwinkels zelfs hun meeste omzet daar vandaan halen. Kooij: "Ik ken webwinkels die negentig procent van hun omzet via Tweakers krijgen."

Om nepreacties tegen te gaan moeten gebruikers die bij PriceWatch een recensie willen schrijven, tegenwoordig hun ordernummer achterlaten. "Zo kan een webwinkelier natuurlijk wel direct achterhalen over welke bestelling een klacht gaat en wie het heeft geschreven," aldus Kooij. "Er was discussie over de wenselijkheid daarvan. Maar zo weten we zeker dat iemand is wie hij zégt dat hij is."

Sommige webshops proberen hun beoordeling te beïnvloeden door nepreacties achter te laten, vertelde Kooij. "Daarom weigeren we bijvoorbeeld gratis e-mailadressen en kijken we nauwkeurig naar de IP-adressen bij de reacties. Als die hetzelfde zijn als het IP-adres waarmee een winkel zelf inlogt op de Pricewatch, dan is dat natuurlijk verdacht. Sommige winkels blijven dan volhouden dat een klant ter plekke in de winkel zo enthousiast was dat hij daar nog meteen een reactie achterliet. Maar dat is natuurlijk niet erg geloofwaardig. Zeker niet als het bijvoorbeeld om drie uur 's nachts gebeurt."
 
Wet in online praktijk onwerkbaar

In de praktijk is de informatieplicht om internetters op de hoogte te stellen van verwerking van persoonsgegevens lastig. Zelfs het loggen van een IP-adres is al zo'n verwerking. Bovendien willen de gebruikers er zelf ook niet mee worden lastig gevallen, denkt Kooij. "Je kan niet elke keer als een bezoeker iets invult eerst een mededeling tonen over de verwerking van hun persoonsgegevens. Dat is informatie waar ze niet in geïnteresseerd zijn. Ze willen gewoon deelnemen aan het proces."

"Het halve internet valt onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens" aldus jurist Anton Ekker van SOLV Advocaten. "Handhaving kan niet effectief. Daarom moeten er meer rechten komen voor internetters zelf. Bij het verstrekken van naam en adresgegevens van internetters maakt een hosting provider dat oordeel zelf. Je hebt geen recht je daar tegen te verzetten. Dat zou wel moeten kunnen. Zo'n mogelijkheid tot bezwaar moet in de wet komen te staan."

Naming and shaming

Het CBP is bezig met een onderzoek naar 'de publicatie van persoonsgegevens op internet'. In een conceptversie wordt onder andere de casus van sites als Zeikerdje.com en Kopersbelangen.nl genoemd waar zoveel mogelijk privé-gegevens van vermeende oplichters werden gepost. "Er is hier geen sprake van websites die enig algemeen belang dienen, buiten het waarschuwen voor oplichters. Om dit doel te bereiken is het niet nodig allerlei persoonsgegevens van deze personen op internet te zetten", staat in de concept-verkenning.

Over een beschuldiging van oplichting op een website deed de rechter in Den Bosch deze week nog uitspraak. Een inwoner van Rosmalen die ontevreden was over de rijschoolhouder van zijn dochter had hem uitgemaakt voor een zakkenvuller en oplichter op Commentaar.nl en Klup.nl. De rijschoolhouder klaagde hem aan, omdat hij vond dat hij schade leed door de schrijfsels op internet. Bij het intikken van zijn naam op Google doken de negatieve recensies bovenaan op.

De rechter sprak de man dinsdag echter vrij, omdat de Rosmalenaar de webmasters van Commentaar.nl en Klup.nl had gevraagd zijn reacties offline te halen. Dat gebeurde uiteindelijk ook. Alleen in de Google Cache bleef de uiting zichtbaar. De rechter vond dat de man daardoor op dit moment geen blaam meer trof. De rijschoolhouder moest wat hem betreft bij Google gaan klagen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Pat

Kopersbelangen moet zo snel mogelijk gesloten worden. Webmaster algeheel internetverbod.Er liggen talloze aangiften tegen deze persoon. De host moet ook worden vervolgd. Op grond van hun algemene voorwaarden moet de host zelf ingrijpen. Het is de grootste schande op internet. Naar analogie van wat gebeurd is bij internetoplichting zijn ook hier de gegevens van webmaster (90% van de schrijvers in dat hele forum) en moderators opgevraagd op grond van hetze en samenzwering.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond