Deel dit artikel
-

Wereldwijde stakingen bij Amazon: ‘Make Amazon Pay’

Aan de vooravond van Black Friday heeft de Duitse vakbond Verdi opgeroepen tot een waarschuwingsstaking in vijf Amazon-locaties in Duitsland. De staking begon van donderdag tot vrijdag in de vijf logistieke centra in Koblenz, Leipzig, Rheinberg bij Duisburg, Dortmund en Bad Hersfeld. Amazon zegt dat klanten ondanks de staking kunnen vertrouwen op punctuele leveringen.

Verdi roept op tot een ‘tariefcontract voor goed en gezond werk’. ‘De werknemers melden een enorme druk om te presteren, wat een klimaat van angst creëert, vooral in de fulfilmentcentra.’

Het bedrijf stelt dat zijn werknemers zijn werknemers eerlijke lonen met extra voordelen aanbieden. ‘We verwerpen de kritiek van de vakbond omdat deze niet overeenkomt met de realiteit’, aldus een woordvoerder.

Het is niet ongebruikelijk dat Verdi de feestdagen aangrijpt voor stakingen. Onduidelijk is hoeveel mensen eraan deelnemen. In 2022 waren er ook internationale stakingen en anti-Amazon-rally’s op Black Friday.

Dit keer wordt er in dertig landen gestaakt. In het Verenigd Koninkrijk zullen meer dan 1.000 werknemers van een van de grootste magazijnen van het land in Coventry een waarschuwingsstaking organiseren. Ook hier gaat het om betere lonen en arbeidsomstandigheden, zoals de Independent meldt.

Ook Amazon-medewerkers in de VS en Italië staken vandaag. In Spanje daarentegen wordt Cyber Monday gebruikt om te staken.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

1 Reactie

Maarten

Tja Amazon. Zo succesvol en ondertussen zo groot. In Nederland valt het nog mee (of voor henzelf tegen), maar in andere langen in Europa zijn ze groot, heel erg groot. Bijvoorbeeld ook in Duitsland, by far marktleider. Een marktleider zou zich een voorbeeldfunctie moeten aanmeten, maar het is een giftig bedrijf waar winst en resultaat op een zeer ongezonde manier de boventoon voeren. De wereld wordt niet mooier van dit soort ondernemingen, maar toch lijkt het de consument weinig te doen. Een echte staking zou pas zijn als we Amazon links laten liggen en kiezen voor maatschappelijk verantwoordelijker acterende concurrenten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond