Deel dit artikel
-

‘Groter potentieel CoronaMelder bij heropende samenleving’

De CoronaMelder heeft op dit moment een kleine maar merkbare toegevoegde waarde als aanvulling op het reguliere Bron en Contact Onderzoek. Zeker waar het gaat om het bereiken van nauwe contacten na een positieve testuitslag. Dit blijkt uit het evaluatieonderzoek onder leiding van Wolfgang Ebbers van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Sinds oktober 2020 wordt CoronaMelder-app ingezet om het coronavirus te bestrijden. De app bereikt sneller en meer nauwe contacten van mensen die corona hebben. Daarnaast geeft CoronaMelder uitleg over wat je kunt doen als je een melding hebt ontvangen.

Nu de samenleving heropent, zou CoronaMelder een groter potentieel kunnen laten zien vanwege het toegenomen sociale verkeer, schrijven de onderzoekers. De kans dat meer mensen langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hebben met besmette mensen zal toenemen, afhankelijk van het vaccinatiebereik en de effectiviteit van het vaccineren.

Het team beveelt aan om voor het vergroten van het potentieel van CoronaMelder in een heropenende samenleving te zorgen dat er meer mensen de app downloaden, het gebruiken en de adviezen opvolgen. Want als meer mensen de app gebruiken, vaker sleutels delen en de adviezen beter opvolgen, is CoronaMelder veel effectiever. Daarnaast is het belangrijk voor de effectiviteit van de app dat de zogenaamde ‘vertraging’ wordt teruggebracht. Dat wil zeggen dat er minder tijd moet komen te zitten tussen het moment waarop iemand met een besmet persoon in aanraking is geweest en het ontvangen van een melding via CoronaMelder.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond