Deel dit artikel
-

GS1 barcode moet retail moderniseren

Albert Heijn gaat een nieuwe barcode GS1 DataBar in haar vestigingen introduceren, met als belangrijkste voordeel dat producten met een korte houdbaarheidsdatum veel efficiënter kunnen worden geleverd en gepresenteerd.

In de loop van 2013 zullen alle productetiketten geleidelijk worden voorzien van de nieuwe barcode. Leveranciers zijn inmiddels geïnformeerd over de introductie. Van hun kant zijn forse aanpassingen van etiketteringssystemen noodzakelijk, maar ook Albert Heijn trekt geld uit voor de modernisering van de kassasystemen. Uiterlijk 1 januari 2014 moeten alle kassa’s en zelfscanners de GS1 DataBar kunnen scannen.

Bij volledige invoering kan de winkelketen garanderen dat klanten geen producten meer kopen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Daarnaast kan AH korting verstrekken bij aankoop van versproducten waarvan de houdbaarheidsdatum nadert. Dat gebeurt automatisch aan de kassa. De medewerkers hoeven geen afprijzingsstickers meer de plakken. Het systeem is al in 2010 uitgebreid getest in vier filialen in Noord-Holland.

Albert Heijn is niet de enige organisatie die de nieuwe labels gaat gebruiken. De modesector wil de GS1 codes volgend jaar eveneens introduceren, maar dan om informatie over verkoop en voorraad snel met handelspartners te kunnen delen. De modesector heeft afgesproken welke gegevens minimaal op het consumentenlabel moeten staan.

De invoering van elektronische uitwisseling van artikel-, omzet- en voorraadgegevens makkelijker vormt tevens de basis voor nieuwe technologieën zoals RFID.

Voor de invoering van het label is de organisatie GS1 Nederland actief, waarin toonaangevende retailers, leveranciers en brancheverenigingen zijn georganiseerd.

Deel dit bericht

1 Reactie

Zen Khan

Standaardisatie binnen de retail is eminent om uitwisseling van gegevens mogelijk te maken en de efficiency van de keten te verbeteren. Dit geldt voor zowel verticale als horizontale standaardisatie binnen de industrie. Tevens een uitstekende ontwikkeling om dmv technologie niet alleen de huidige processen beter in te richten maar ook naar de toekomst te kijken waarin het registreren van data en de vertaling naar waardevolle informatie steeds belangrijker wordt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond