Deel dit artikel
-

Hacktool IM-RAT door politie offline gehaald

Bij een internationale politieactie tegen cybercrime zijn afgelopen week verkopers en gebruikers van een zogenoemde hacktool gearresteerd. Het gaat om de Imminent Monitor Remote Access Trojan (IM-RAT), waarmee cybercriminelen de computer van slachtoffers konden overnemen.

Met deze actie is volgens de politie een einde gemaakt aan de beschikbaarheid van deze tool, die in 124 landen werd gebruikt en aan meer dan 14.500 kopers is verkocht. De IM-RAT is offline gehaald en kan ook niet langer meer worden gebruikt door degenen die deze hebben gekocht of op hun PC hebben staan.

Het onderzoek naar IM-RAT is vorig jaar opgestart door de Australische Federale Politie (AFP). Dit resulteerde in een operatie waarbij rechercheurs, officieren van justitie en onderzoeksrechters uit verschillende Europese landen, maar ook Colombia en Australië betrokken waren. Hierbij werden de internationale activiteiten gecoördineerd door Europol en Eurojust. Voor Nederland werd dit onderzoek gedaan door het Cybercrimeteam van de politie-eenheid Noord-Holland.

Teamleider Fred Ootes van het cyberteam van de politie-eenheid Noord Holland zegt dat een krachtige computer high-jacking tool veel schade kan berokkenen. ‘Als deze verraderlijke RAT eenmaal was geïnstalleerd op de computer van een slachtoffer, gaf deze tool de cybercriminelen de vrije hand over de machine van het slachtoffer. De hackers konden antivirus- en antimalwaresoftware uitschakelen, opdrachten uitvoeren zoals het opnemen van toetsaanslagen, gegevens en wachtwoorden stelen en de slachtoffers ongemerkt via hun webcams bekijken. Dat alles zou kunnen worden gedaan zonder medeweten van het slachtoffer.’

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond