Deel dit artikel
-

Half miljoen Nederlanders weigeren slimme meter

Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders.

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels een slimme meter. Dit komt neer op ruim 4 miljoen huishoudens. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal bezitters gestegen met 18 procent.
Op grond van Europese afspraken moeten op 31 december 2020 in minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters vervangen zijn door slimme meters.

Bij drie op de tien huishoudens is de slimme meter (nog) niet aangeboden. Dit zijn omgerekend meer dan 2,3 miljoen huishoudens. Van alle provincies heeft Utrecht het hoogste percentage huishoudens met slimme meters. Friesland heeft het laagste percentage.

Consumenten zijn nog niet erg bewust bezig met het doorlopend volgen van hun energieverbruik. Zo heeft op dit moment slechts 26 procent een app op de smartphone om het verbruik te monitoren. Degenen die wel een app geïnstalleerd hebben noemen de apps van Eneco (27 procent), Nuon (12%), Greenchoice (10%), Essent (10%) en Oxxio (7%) het vaakst.

Deel dit bericht

57 Reacties

W.de Jong

De slimme meter heeft een slecht imago. De berichten in oa radar zet je aan het denken. In het begin waren er veel problemen. Bovendien betutteling mensen kunnen zelf meterstanden lezen. Op afstand gevoelig voor manipulatie. Hackers zijn overal actief!
Overigens wij houden alles mbt verbruik al jaren bij daar heb ik geen slimme meter voor nodig. Mensen die er nauwelijks naar omkijken doen dat ook niet met een slimme meter.

Carmelo

Bijzonder dat er niet wordt vermeld wat de beweegredenen zijn waarom men (toch) niet overstappen naar een slimme meter. Misschien een idee om zelf anders aan te geven waarom men nou juist niet voor een slimme meter zouden moeten kiezen en dat dit dus een keuze is. Men heeft ons namelijk nooit verteld dat het een keuze was dat we de slimme meter konden krijgen. Dit werdt gewoon gemeld van “U krijgt een nieuwe meter en dit is gelijk een slimme” Als ik had geweten wat wel en niet goed was geweest had ik toen ook gekozen om het niet te doen.

G. de Jong

Heb vandaag bericht gekregen dat er een slimme meter geplaatst gaat worden. Ik heb nu een draaischijf meter en wil die behouden. Waarom?
Ik heb zonnepanelen en lever dus ook stroom aan het net. De installatie
grootte is berekend op mijn gemiddeld jaarverbruik min 10%.
Dit is een eerlijk systeem want de meter draait bij verbruik even snel vooruit als bij levering achteruit. Eventuele afwijkingen van de meter zijn zo gelijk in eventueel voordeel en nadeel. De opgewekte stroom die ik direct verbruik word automatisch van de geleverde stroom afgetrokken, de meter draait dan simpelweg minder snel achteruit, staat stil, of loopt langzamer vooruit.
Er zijn geen 2 telwerken nodig die de geleverde stroom en gebruikte stroom bijhouden en afwijkingen tussen geleverde en afgenomen stroom telwerken zijn niet mogelijk. Manipulatie door derden is niet mogelijk. Soms is analoog gewoon eerlijker, simpeler en minder fraude en fout gevoelig dan digitaal. Zeker in het geval er minder stroom opgewekt word dan geleverd.

Refthoom

@G De Jong: Dat je de slimme meter mag weigeren betekent overigens niet per sé dat je de analoge meter mag behouden. Het kan zijn dat je een digitale meter krijgt met meerdere telwerken, maar dan zonder draadloze verbinding met de netbeheerder. Die kun je niet weigeren.

G, de Jong

@Refthoom; Nee, juist ja, dat was dan ook niet het punt.

Jeroen Kuipers

Veel mensen zijn bang voor nieuwe ontwikkelingen, en gebruiken dan straling, fraude en andere indianenverhalen als argument.

@G De Jong: Er zitten allerlei foute aannames in je betoog:

1. Waarom is salderen eerlijk? Vergelijk het met een kas met aardbeien: Je hebt er nu erg veel, brengt 52 doosjes naar de supermarkt en wil de afspraak maken dat je de rest van het jaar iedere week een gratis doosje aardbeien mag komen halen. Natuurlijk doet de supermarkt dat niet. Zo moeten wat verdienen aan jouw product, en buiten het seizoen is het product (= eigenlijk stroom dus) veel duurder. Salderen is prima om de zonnepanelen te subsidiëren, maar het is niet ‘eerlijk’.

2. Die 2 telwerken zijn in de toekomst juist superbelangrijk om het elektriciteitsnet in goede staat te houden. Het maakt een groot verschil of jij overdag je stroom teruglevert, en dan ’s nachts je elektrische auto oplaadt, of dat je juist je eigen stroom overdag gebruikt voor je auto. Dat scheelt enorme vermogens over het net, zeker als iedereen straks warmtepompen en elektrische auto’s heeft.

3. Analoog betrouwbaarder? Ha, wij hadden in Delft vroeger al een grote magneet bovenop onze Ferraris draaistroommeter liggen 🙂

Danny Jansen

Ik heb ook zonnepanelen en had liever een analoge meter behouden. Volgens mijn is er nog steeds geen definitief besluit over wat de vergoedingen worden in de toekomst voor terug geleverde stroom.
Bij de analoge meter geef je het 1 keer in het jaar op en wordt het verrekend met de stand van vorig jaar. En als je dan maar 1 kWh hebt verbruik betaal je maar voor 1kwh.
Maar de digitale meter meet 4 standen. Verbruik hoogtarief, verbruik laag tarief, opgewekt hoogtarief en opgewekt laag tarief.
Volgens mijn kan er nu nog geen definitief besluit genomen worden over wat te doen met terug geleverde stroom omdat nog veel mensen een analoge meter hebben.

Hans

Als ik het koud heb draai ik de thermostaat wat hoger. Wat voor toegevoegde waarde heeft de slimme meter…. Ja het is een slimme meter voor de energie leveranciers daar kunnen ze data uithalen en daarmee rekenmodellen uitzetten om de geleverde energie nog winstgevender te kunnen maken… De consument met slimme meter is er weer ingetrapt met die mooie verhalen

Marion

Belachelijk om miljoenen stalen (goede) meters op de schroothoop (voetbalvelden vol )te gooien en te vervangen door plastic dingen die over een paar jaar op nog meer voetbalvelden terecht komen (van het gas af, weet je wel) lekker voor het milieu!

Kees in t veld - veld in t

De slimme meter is volslagen onzin. Wie worden hier wijzer van ? Een aantal zakkenvullers die hier veel geld aan verdienen en dat blijft zo.
Er zitten analoge meters in het net nog uit de jaren 50 en 60.
Als je deze openschroeft zijn ze nog als nieuw.
De rommel die nu geplaatst wordt gaat zeker niet langer dan max. 10 jaar mee. Alles waar een chip en een netwerkgedeelte in zit is in no time verouderd en extreem storingsgevoelig.

Cor

Het is mij om het even, een digitale of analoge meter, alleen de meter zal door iemand betaald moeten worden, (de consument) zie maar aan het vast recht dat omhoog gegaan is. Maar woning bezitters met zonnepanelen zouden eens na moeten denken om meer eigen op gewekte energie zelf dagelijks te gaan gebruiken, ook ik zat met dat probleem, het rijtje langs;
e-cvketel, vraagt te veel stroom/energie, en on efficient / 1500 euro. En alleen in de herfst, winter en voorjaar. Volgende ; warmtepomp duur in aanschaf maar ik zet hem op tweede plaats. Maar weer alleen in de koude maanden.
Boiler op gas, efficient maar weer gebruik van gas, zelfde als combi-hr ketel.
Maar een normale elektrice-BOILER die je met overtollige zonne-energie kan verwarmen, die kan je gewoon elke dag gebruiken voor het douchen, bij ons nu 7 weken in gebruik, verbruikt voor 3 personen 34 kilowattuur per week ( 100 liter boiler ). Boiler + Installatie ombouw 500 euro.
Nieuwe boiler, twee kogelkranen, enkele meters koper pijp en koppelingen, doe het zelf ver.
Kogelkraan 1, kort na de warmwater uit loop van de cv-ketel, en de tweede kogelkraan in de warmwater leiding uitgang van de boiler op een makkelijk bereikbare plaats, zodat je evt. Zeer eenvoudig terug kan naar hr-combi ketel als onverhoopt toch de boiler koud wordt bij veel water gebruik.
Ik denk dat ik in een vol jaar ongeveer 250 cuub gas minder gebruik, dus minder voor Groningen aardgas.

bert

Jeroen, op zich heb je gelijk, maar de slimme meter is niks slim aan. Als je het echt goed wilt dan moet een slimme meter:
– Programmeerbaar zijn op uurpijzen, niet alleen per halve dag.
– Een protocol hebben om huishoudelijke apparaten te sturen.
– Er een standaard komen voor aansturing van apparaten, zodat koelkast, wasmachien, vaatwasser e.d. kunnen aanhaken op prijsschommelingen.

Ed - 1968

Beste mensen wat maken jullie het zo moeilijk voor je zelf, ik heb digitaal meter omdat ik stroom terug lever aan het net. Heb al bijna jaar zonnepanelen en dat bevalt me zeeer goed . De lasten zijn nog meer gedaald per maand.
Dus mocht die gêne geen stroom willen opwekken moeten ze dat ook zelf weten. En niet straks gaan klagen dat ze te veel moeten betalen bij een verkeerde leverancier van gas en stroom.

Drie

Ongelofelijk dat mensen gedwongen worden aan nog meer kankerverwekkende stralingen bloot te moeten staan enkel en alleen omdat Big brother alles wil kunnen volgen van het proletariaat. Alles behalve vrijheid voor de lijfeigenen.

Cor

Wat heb ik nou aan een slimme gasmeter, als ik het koud krijg in huis of mijn mede huisgenoten dan gaat gewoon de thermostaat een graadje hoger, een slimme meter doet dat niet voor mij, daar heb ik gewoon en goede thermostaat voor aan de muur hangen, die ik zelf programmeer voor de hele winter, en evt. Zelf aanpast als er een tijdelijke verandering is, of een van de huisgenoten doet dat, wij hoeven toch niet in de kou te zitten voor het Europees parlement, die zitten er toch al heel warmpjes bij, financieel en comfort. Mijn vraag is eigenlijk, wat is nou echt de reden dat het Europees parlement gaat bepalen dat wij hier in Nederland perce een slimme/digitale gasmeter moeten door de strot gedrukt, wat op maandelijkse extra kosten komt via het vast recht.

Steef

Waar niemand nog aan denkt, maar de grote energie bedrijven wel, is dat de slimme meter energie signaturen kan inzien/lezen. Nu kost jouw kWh nog zo’n 25 euro cent, maar zodra het uitlezen van de energie signatuur ingevoerd wordt, kost jouw kWh voor led-verlichting geen 25 eurocent meer, maar 5 euro per kWh.

Dus als je denkt te kunnen besparen met een zogenaamde slimme meter kom.je bedrogen uit.

Evert

Een van de discussiepunten betreft het salderen bij zonnepanelen. Nu wordt dat 1:1 verrekend. Met een analoge meter zal de meter het netto verbruik blijven aangeven omdat de meter voorruit en achteruit kan draaien. Voor de bewoner en de leverancier is niet vast te stellen hoe hoog de afname en retourlevering in totaal zijn geweest, alleen de eindsom (meterstand) is bekend.
Bij de digitale meter zijn afname en retourlevering verschillende meetwaarden. Zoals bekend wil de overheid over enige jaren van de huidige salderingsregeling afstappen. Een keer raden wat er dan gaat stijgen en wat er gaat dalen.
Een ander discussiepunt is de meetafwijking bij gebruik van moderne geschakelde voedingen en druppelladers (telefoon-, tablet- en laptopadapters. Een digitale meter lijkt hier een hoger verbruik aan te geven dan bij een analoge meter. Maar nogmaals, hier is veel discussie over.

KeesM

@Drie Het is eerder ongelooflijk dat dit soort argumenten gebruikt worden om een dergelijke meter te weigeren. Als je geen straling wilt moet je helemaal van de stroom af gaan. Want daar ligt ook een magnetisch veld omheen. Ben je meteen van de straling van je TV af. Of de magnetron… Smartphone al weggedaan?

@ Steef, Maar dat energie signatuur ziet natuurlijk ook dat er biologische sla in de koelkast ligt en je daarmee weer een veel lager tarief voor de koelkast betaalt..

@ Evert, het zijn vooral ledlampen die in bepaalde laboratoriumopstelling een meter konden beinvloeden. Onderzoek UTwente. Veel storm en uiteindelijk helemaal niets omdat de resultaten bij nader onderzoek niet gelijk waren en de voorwaarden zodanig uniek dat de kans dat dat bij een consument zou gebeuren nihil is. Het heeft er wel toe geleid dat er, in geval van klachten op een andere manier naar het gebruik word gekeken door de netbeheerders en men dus gaat kijken naar wat er zoal aan ledlampen in huis is.

@ Ferrismeter houders, een slimme meter mag geweigerd wworden, een digitale niet. En ga er vooral niet van uit dat bij het veranderen van de salderingsregeling je buiten schot zult blijven want je zult vast geen uitzondering blijven, daar zorgen dan de huidige slimme meter gebruikers wel voor. Gelijke monniken , gelijke kappen…

Leo

@KeesM

Vooralsnog mag je een digitale meter zeker wel weigeren! Ik raad ook iedereen aan dit te doen. Hoe moeilijker we het maken, des te langer we kunnen profiteren van de salderingsregeling.

Eric

De slimme meter is alleen slum voor de energieleverancier. Het probleem is er is in Nederland totaal geen toezicht op deze meters en de winsten zijn gigantisch. Als je een meter laat ijken dan kijkt men naar de waardes die de meter weergeeft. Hoe de data wordt weggeschreven dat kan alleen de leverancier of de energieleverancier zien. En kan men het aanpassen ja dat kan men heb het gezien. Stel u voor dat men het getal op drie decimalen veranderd dan neemt de winst giga toe. Deze meters zijn de nieuwe “. Welterusten voor een ieder die de meter wel geaccepteerd heeft.

KeesM

@Leo, ik dacht dat dat al zo was maar is kennelijk weer wat verruimd. Uiteindelijk gaat het toch wel gebeuren dus mag straks iedere weigeraar zelf de meteraanleg betalen (zoals op de rijksoverheid site staat aangegeven).

Peter

Heel bijzonder…met de oude meter elk jaar minimaal bijbetalen , met de slimme meter direct 600 euro erbij…. wel slim …van enexis .

KeesM

@Eric,

ja, echt he?
Dus de score van mijn meter word centraal gemanipuleerd (want uitgelezen door de netbeheerder, niet de energieleverancier). Afhankelijk van de afspraken met de betreffende leverancier drukt de netbeheerder 3 decimalen achter de komma (2 duizendste) er bij op zodat de leverancier die vervalste gegevens kan gebruiken om mijn jaarbedrag samen te stellen. Die per hele KWh is opgemaakt. Het zal me een klapper zijn die ze maken. Al helemaal omdat die netbeheerder ook niet achterlijk is, die wil natuurlijk 33% vangen want ze doen dat niet voor niets, dat mannetje iedere keer die cijfers op laten hogen…

Voor de rest, door de slimme meter kan ik zien dat het tijd is de vriezer te ontdooien (mijn standaard verbruik van 90 Watt per uur stijgt dan naar 100 a 110) weet ik soms dat ik het licht in de schuur ben vergeten uit te doen (avondverbruik ligt 40 Watt hoger dan gemiddeld, weet ik dat ik ’s morgens om 09:00 uur genoeg stroom opwek om de electrische boiler juist daar aan te schakelen. En weet ik dat ik 2 uur later ook nog de wasmachine en de droger kan laten draaien… Oh ja, ook weet ik dat het ook voor mij handig is om dag en nachttarief te hebben, want maar liefst 1,30 op jaarbasis goedkoper…

Maar ja, dat het boevengilde via inbreken op mijn meter weet dat ik niet thuis ben, en de energieleverancier ook (die waarschijnlijk die gegevens weer verkoopt aan de georganiseerde misdaad), daar heb ik dan maar mee te leren leven… Ik weet ook dat dat gebeurt, want overal in de wijk zitten kleine papiertjes tussen de deur zodat inbrekers weten dat mensen niet thuis zijn en bij mij gebeurt dat nooit…

KeesM

@Peter, vooral niet over klagen… Want uiteindelijk heb je dan dus jarenlang te weinig betaald omdat die oude meter defect was… 😉

Peter

@KeesM
Jij bent helemaal happy met je meter …fijn voor je , … ik heb dezelfde reactie van de energie leverancier gehad…. dus die oude was niet goed en de nieuwe wel??? … het zal ,… maar een jaarlijkse verhoging van enkele honderden euro’s is wel absurd ..en als ik twijfel , kunnen ze de meter doir meten…op mijn kosten…
Btw …. ik klaag niet , ik zet neer wat er gebeurd…

KeesM

@Peter, uiteraard komt dat rauw op het dak, gaat tenslotte ook om een kleine 3000 KWh. Dat is het verbruik van een gemiddeld huishouden. Maar betalen voor een onderzoek naar een ondeugdelijke meter hoeft alleen als blijkt dat de meter geen afwijkingen vertoont dan wel binnen de vastgestelde wettelijke normen blijft. Als blijkt dat de meter niet goed is dan hoef je niets te betalen en gaat er een bericht naar je energieleverancier met de afwijking en krijg je het teveel betaalde terug.

Marco - Nog. A

Ik heb de slimme meter geweigerd om de reden dat de slimme meters slecht ontstoort zijn en werken met de zogenaamde plc techniek dit veroorzaakt ernstige verstoring van kortegolf signalen 0-30 mhz maar ook op andere frequenties kunnen hier storing veroorzaakt worden

Rolf

Sinds dat we zo een slimme meter hebben, hebben we allerlij vage storingen in huis met o.a. de WiFi, mobile telefoon (signaal) en ons alarm systeem. Helaas wijzen alle fabrikanten elkaar aan wat betreft die storingen maar als je je slimme meter inpakt in bijvoorbeeld aluminiumfolie dan is ineens de storing voorbij. Maar volgens de netbeheerder ligt dat niet aan die slimme meter…….. Natuurlijk.

KeesM

@Marco Bij mijn weten worden in de EU geen PLC meters gebruikt. Deze techniek gebruiken ze wel de VS. Juist tegen eventueel hacken gebruikt men hier of GPRS of UMTS. In wezen dus een mobiele dataverbinding.De meters die ik gezien heb bij kennissen zijn allemaal van dat type. Mijn eigen uiteraard ook. Voor wat betreft PLC storing op HF, ik ben vele malen banger voor een Homeplug van Devolo… 😉

KeesM

@Rolf, als je dat kunt reproduceren, een klacht neerleggen bij Agentschap Telecom! Die komen dan onderzoek doen en als daaruit blijkt dat die meter storing veroorzaakt is dan zetten zij wel het nodige in gang.

Jeroen Kuipers

Op zich is het een prima score dat van de 4,5 miljoen huishoudens maar 0,5 miljoen (11%) heeft geweigerd en 4 miljoen (89%) heeft geaccepteerd.

Verder is de titel van dit artikel onnauwkeurig: Het gaat immers om ‘een half miljoen huishoudens in Nederland’ en niet om een half miljoen Nederlanders…

Els

Dat slimme meters niet betrouwbaar zijn enz enz, blijft maar rondwaren. Wellicht dat dat in de opstartfase zo was. Maar vorig jaar heb ik zonnepanelen gekregen en in maart ben ik overgegaan naar een leverancier die een slimme meter als voorwaarde had om daar klant te kunnen worden. Meest gemaakte opmerking als ik met mensen over slimme meters praatte was: niet doen! Ze meten niet goed uit! Veel over opgezocht en uitgeplozen. En wat blijkt? Tis paniekpraterij. Mensen moeten gewoon eens een gezonde boerenverstand gebruiken en zichzelf goed informeren en feiten van fabels onderscheiden. Als je zonnepanelen hebt, is de aanleg/aansluiting gratis. In mijn geval werd daardoor zelfs een gaslek ontdekt die er minstens 6 jaar heeft gezeten. Dus alleen daarom al ben ik blij met het plaatsen van de slimme meter. En ik hou het verbruik nu bij, wat ik ook al jaren deed bij een ‘gewone’ meter. Geen enkel verschil in gebruik. Sterker nog: zowel gas als electra aanzienlijk minder. Vanwege reparatie lek natuurlijk, mooi weer waardoor je minder energie verbruikt enz. En al die lulkoek over dat er gerommeld wordt met teruglevering enz… dat moet eens stoppen. Zonnepanelen in combi met een slimme meter = beste investering ooit. Ook als je meer opwekt dan verbruikt. De besparing die men berekende voor me in een heel jaar, heb ik in 3 maanden er al uit en de kassa blijft rinkelen. Tot 2023 krijg je nog geld voor teruglevering. En dan zien we wel verder. De regeling is al eens verlengd (naar 2023 dus). Wie weer gebeurt dat nog een keer. En anders zullen er vast nieuwe mogelijkheden zijn om het teveel opgewekte bijv zelf op te slaan. Niet bang zijn voor het nieuwe/onbekende. Je bent gek als je wacht totdat je 100% antwoord hebt op alles, want dat is gewoonweg niet de realiteit en dan verlam je waardoor je niets doet. En dat is het domste wat je kan doen.

Erik

Wie weet hoeveel stroom een slimme meter verbruikt.
Ik hoor bedragen voor bij komen van €45 per jaar.😭

Kees in t veld - veld in t

Mensen, je kan hier allerlei verhalen aan vast knopen.
De praktijk:
Ik ben zojuist gepensioneerd na 40 werkzame jaren in de energievoorziening.
Ik heb de eerste ‘slimme’ meter zien binnenkomen tot 3 maanden geleden.
Ik heb nog nooit zoveel ellende meegemaakt als hiermee.
Meters die in brand vliegen, display verdwenen, idioot hoge meterstanden , nul onderbroken, overspanning en ga zo maar door.
Er is nog nooit een metertype gelanceerd met zoveel gebreken als deze.
Doorom is dat ding er bij mij thuis niet gekomen.
Daar komt bij dat het onding vrij agressief bij de mensen opgedrongen wordt.

KeesM

@Kees in t Veld,
Kees, doe de mensheid een plezier en meld je bij een paar kranten met je verhaal. De tegenstanders zullen eindelijk gelijk gaan krijgen en de rest van het land zal beteuterd toekijken…. Doen, je werkgever kan je niet meer dwars zitten en dit verhaal mag gehoord worden.

KeesM

@Erik,
vast geen 45 Euro, dat zou betekenen dat zo’n ding op jaarbasis zo’n 215 KWh verbruikt. Uitgaande van een SIM verbinding en een beetje telwerk zou je kunnen stellen dat er een soortement van smartphone in werking is. Die laad je op voor 0,18 cent per keer (iPhone 6) Dat kost, als je elke dag zou laden 0,68 cent per jaar. Maar dat verbruik ja je niet halen want een slimme meter zit veel simpeler in elkaar en verbruikt daarmee ook veel minder. Te verwaarlozen lijkt mij. Overigens stellen de leveranciers dat de slimme meter net zoveel verbruikt als de oude meters en dat zij de kosten daarvan dragen. Hoe ze dat hard willen maken lijkt mij nogal lastig, zeker omdat de enige inkomsten die zij hebben door mij betaald worden. 😉

Corné

Nou ik heb die slimme meters maar voor mijn gevoel klopt er iets niets ik woon in een 2 onder 1kap en volgens de meters gebruik ik snacht meer stroom dan overdag op jaar basis gebruik ik 3000 kw overdag en 4000kw snacht terwijl wij alles led hebben en snacht alles af staan nee ook geen wasmachine alleen de gebruilijke dingen zoals diepvries a+++ en de wekker radio en nog zoveel gebruiken dit kan toch niet en als je eneco belt hebben ze hier geen uitleg voor en kunnen niks voor je betekenen dus daar zit je dan met je slimme meters iemand hier ook ervaring mee?

B

Je bent wel heel dom als je een slimme meter wilt.

KeesM

@Corné,
en wat was je gebruik voordat je de slimme meter kreeg?

AGaab

De weerzin tegen slimme meters is bij mensen met zonnepanelen misschien ook dat de overheid dan zonder ruggespraak het salderen af kan schaffen (een afgenomen kwH stroom kost je dan meer dan je terugkrijgt voor een opgewekte kwH)
Ik hou zelf ook niet van slimme meters als ze door een sluwe overheid misbruikt kunnen worden.

Cor

KeesM, waarom moet ik 600 euro betalen voor het omwisselen van de meter, deze meter is niet eens van mij, ik betaal elke maand aansluit/leveringskosten daar zit het meter gebeuren bij in, Meterhuur ed. Alles boven de meter, vanaf de Hoofdschakelaar is van mij, ik behoef toch ook niet de garage rekening van mijn buurmans auto te betalen.
Bv. Iemands gehuurde keukengeiser bij Eneco gaat stuk door ouderdom, deze wordt dan vervangen dan betaal je de rekening ook niet.

Cor

Jeroen Kuipers, je moet het artikel nog eens goed lezen, er zijn nog 2,3 miljoen adressen waar de nieuwe meter nog niet is aangeboden, dus die 89 % klopt ook niet van jou.
De analoge meter werkt op magneetveld, als er meer stroom loopt, krijg je een sterker magneetveld langs de draaischijf, deze meters zijn allemaal geijkt, en verzegeld, mooier kan je het niet maken

KeesM

@Cor , waar zeg ik dat jij 600 Euro voor die meter moet betalen? En inderfaad, zo’n meter betaal je voor via het vastrecht. Daar verandert ook helemaal niets aan of je nou wel of geen slimme meter hebt. De netbeheerkosten liggen vast. Wat wel zo is dat is dat als je nu weigert een te nemen in de vervangronde en je er later wel een wilt de netbeheerder daar kosten voor mag rekenen. Let op het woord mag. Geen idee of ze dat ook werkelijk doen. Weigeraars kunnen dus op gegeven moment voor kosten komen te staan want uiteindelijk gaan die oude dingen ooit een keer vervangen worden.

Simon le Bon

@Cor.
De berekening van Jeroen is goed. In het artikel wordt vermeld dat reeds 4 miljoen huishoudens een slimme meter hebben en een half miljoen Nederlanders de meter hebben geweigerd (of niet thuis zijn geweest o.i.d.) Er zijn nog 2,3 miljoen huishoudens te gaan.

De meters zijn 4,5 miljoen keer aangeboden, door 0,5 miljoen geweigerd en door 4 miljoen geaccepteerd.
Dan is de rekensom eenvoudig:
1%van 4,5 miljoen is 45.000.
500.000/45.000=11,11%
4.000.000/45.000=88,89%

Volgens het artikel zouden er totaal 6,8 miljoen huishoudens zijn, dus in absolute aantallen heeft 7,35% de meter geweigerd, 58,88% de meter geaccepteerd en moet bij 33.82 procent de meter nog worden aangeboden, waarvan 8% twijfelt of ze de meter wel willen.

Eva G.

@KeesM, in Spanje (en Frankrijk) wordt PLC (CPL op zijn Frans) gebruikt. De meeste mensen hebben zonder nadenken de “slimme meter” laten installeren. Er is een kleine minderheid die actief weerstand biedt. Mensen worden van de electriciteit afgesloten, bij mij werden de stoppen op de overloop van mijn appartement gehaald.
In Frankrijk komen geregeld berichten in het nieuws over brand met de slimme meters, in Spanje is dat ook al voorgekomen.
De richtlijn voor Europa is 80% dekking in 2020, maar Spanje wil als braafste jongetje van de klas 98-100% dekking, maar met name voor consumenten; bedrijven vanaf een bepaalde potentie worden erbuiten gehouden! Wij strijden voort.

Berry Van den Berg - Dhr.

Sinds de slimme meter hadden wij ineens een veeeel hoger gas verbruik. Tevens uitlezen laten uitzetten omdat wij allebei last van hoofdpijn kregen. SPIJT HEEL VEEL SPIJT ERVAN!!

Kees in t veld - veld in t

Weiger je nu een slimme meter en over een paar jaar moet je meter toch vervangen worden , dan kan de netbeheerder GEEN kosten in rekening brengen.
Dat staat n.l. in de leveringsvoorwaarden.
En al zeker geen 600 €.

KeesM

@Kees in t Veld,
dan hebben al de netwerkbeheerders het dus kennelijk verkeerd op hun websites staan? Idem op de site van de rijksoverheid? Ze bieden deze gratis aan. Weiger je een wil je er later toch een dan moet je betalen. Zeker geen 600 Euro maar zo even snel bekeken tussen de 60 en 80 Euro.

KeesM

@Berry Van den Berg, een slimme meter word niet uitgezet. De gegevens worden niet meer verstuurd naar de netbeheerder. De communicatie module blijft gewoon aan staan. Dat is over andere nodig voor instellen van de tijd. Een meter die uit is levert bezoek van een medewerker van de netbeheerder op want dan is de meter defect… Het uitzetten heet dan ook administratief uitzetten. En kan op afstand aan en uitgezet worden. Daarvoor moet dan wel de communicatiemodule aan staan…

KeesM

@Eva G, ah, dus ze worden wel op PLC basis gebruikt binnen Europa. Dank voor de aanvulling!

Peter L

Slimme meters stralen 24 uur per dag het wifi signaal naast nog eens alle modems ..Dit is niet echt een gezonde ontwikkeling zeker als straks 5G komt wordt het lichaam nog meer belast tot bloedneuzen toe .. echt ga nooit meer in Nederland wonen waar de mensen gewoon proefdieren zijn zonder inspraak .

Cor

He°, Ed dus die digitale meter kan stroom terug leveren, dat noemen ze toch “Slim”, wist je dat mijn analoge meter dat ook kan, die noemen ze tegenwoordig “dom”. Maar ik laat deze zolang mogelijk hangen, ivm. Als jij s’avonds met je “slimme” meter weer om stroom vraagt moet je gewoon ongeveer 21 cent per kilowatt betalen, in mijn geval met mijn “domme” meter hoef ik namelijk helemaal niets te betalen, deze stroom heb ik nl. met een eigen investering in zonnepanelen zelf betaald. Dus als Europa overal maar digitale meters wil laten installeren, dan worden er vanaf nu steeds minder zonnepanelen particulier verkocht, omdat je dan over niet te lange tijd alleen de roverheid en energie bedrijven gratis aan het voeden bent met jou energie.
Dus wie is er nu eigenlijk slimmer, die “slimme” meter of die “domme” meter.
Europa wil toch steeds minder uitstoot van fossiele brandstoffen, dan doen ze dit beleid wat nu gevoerd wordt toch echt verkeerd, ik heb mijn elektra energie vraag volledig op nul staan, en mijn gas verbruik gaat dit jaar ook met 50 % naar beneden, alleen al door eigen investeringen en slim aansluiten van apparatuur, en wat ook handig is er zit nergens een onderhouds abonnement op, behalve dan de hr-ketel weer wel. Af gelopen jaar 878 cuub gas, komend jaar ws. 450 cuub gas.
En ik heb ook nog geen warmtepomp, omdat ik dat nog een te grote investering vind, en daar weer een onderhouds kontrak bij hoort.

Cor

Marion volledig mee eens, bij mij hangt ook nog een heel mooie en goede gas meter van 10 jaar oud, zonde om deze te laten vervangen voor een digitale omdat we tzt. Toch van het gas gaan.
Halve dag vrij nemen, wachten op monteur, gasmeter van pakweg 150 euro, (gok). Stroom voor trafo, wandkontakt doos aanleggen voor travo van gasmeter, ongeveer 20 watt per uur voor digital meetunit, dat is 36,50 euro per jaar, halve dag voor vrij nemen, ws. hele dag, ivm. werk door heel Nederland. Wie betaald mijn wacht uren, Stedin waarschijnlijk.

Cor

Kees M. Wat is het doel van de overheid, om toch zoveel mogelijk zonnepanelen op particulieren daken te krijgen, dit is toch om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken, en daardoor zoveel mogelijk fossiele brandstoffen te besparen, en tevens een schonere lucht te creeren in Nederland en Europa. Veel mensen hebben veel eigen geld geïnvesteerd in zonnepanelen en zonneboilers voor een schoner omgeving, en daar hoort de beloning bij dat je dan je geïnvesteerde geld terug krijgt door een goedkopere energie rekening. Ik heb meer dan 8000 euro aan voorzieningen gecreëerd om dit te regelen, maar dus nu na 2023 gaat de overheid mij dit dus weer afpakken. Ik doe een extra inspanning voor een schonere omgeving, en dat wordt in Nederland dus niet gewaardeerd.

Han

Wij kregen ook bericht, dat er slimme meters werden geplaatst. Niets, of we wel of niet wilden. Het tijdstip was voor ons erg vreemd, omdat we net 16 zonnepanelen op het dak hadden gelegd. Onze argwaan leidde naar een zoektocht op internet. Heel veel voors, maar veel meer tegens. Op de dag van plaatsing kwam de monteur 3 uur voor de afgesproken tijd en was zo meldde onze jonge zoon, al 2 keer eerder langs geweest. Hij wilde aan de slag maar werd belemmerd door een plank,welke de vorige bewoners hadden geplaatst. Hierna begon hij volop te klagen etc. We waren er toen wel klaar mee en hebben hem verzocht weg te gaan. Het heeft zo moeten zijn en we zijn enorm blij dat ons metertje er nog hangt. Deze loopt sinds de plaatsing van de panelen alleen maar terug en biedt ons nu het meeste rendement. Dat moet met de slimme meters nog maar worden afgewacht.

Simon le Bon

@Cor: “Stroom voor trafo, wandkontakt doos aanleggen voor travo van gasmeter, ongeveer 20 watt per uur voor digital meetunit”
Wat een onzin; het zijn digitale meters met een LCD schermpje, ze gaan in low powermodus en trekken gemiddeld minder dan 1 Watt.

Leuk dat je er zoveel ingepompt hebt (overigens minder dan ik), maar een beetje betalen voor 24/7 stroomvoorziening is blijkbaar teveel voor je. Als je vindt dat jouw opgewekte stroom evenveel waard is als de stroom die de netleverancier je levert, moet je off grid gaan ipv het netwerk als privé-opslag voor energie te gebruiken. Zo kun je het ook eens proberen te bekijken.

Wat een egocentrische instelling… Kijk eens goed wat er van je wordt “afgepakt”; je VERWACHTE financiële voordeel. Ik had al voor 2000 mijn zonneboiler en zelfgemaakte warmteterugwinning, mij hoor je niet zeuren dat mijn investering moet worden beloond. Als je zo begaan bent met het milieu moet je hier niet zeuren dat het je wat kost, want dan is je beweegreden niet het milieu maar je eigen portemonnee geweest.

De overheid heeft je niet gedwongen de kosten te maken, daar heb je zelf voor gekozen, dus draag je ook de risico’s en moet je niet janken. Of moeten de mensen die er niet voor gekozen hebben voor jouw panelen opdraaien? Want daar komt jouw redenering wel op neer.

Het is ook geen doel van de overheid zoveel mogelijk daken met zonnepanelen te bedekken, maar om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen te reduceren. Dat is in mijn ogen vrij onzinnig aangezien we verantwoordelijk zijn voor 0,4 procent van de mondiale uitstoot. 50% van die uitstoot wordt door tien bedrijven in Nederland geproduceerd. Dan zetten particuliere zonnepanelen weinig zoden aan de dijk.

De mondiale CO2-uitstoot stijgt nog steeds elk jaar, en het Nederlandse aandeel daarin daalt. In Nederland produceren we ca 10 ton per hoofd van de bevolking. Wat minder vlees eten, consumeren en verkeersbewegingen maken is vele malen effectiever dan een paar zonnepanelen op het dak. Bovendien zou het bedekken van alle daken in Nederland niet genoeg opleveren om aan onze stroombehoefte te voorzien, maar slechts een klein deel ervan.

Dus stop met dat gejammer over belonen en afpakken en verdiep je in de feiten ipv alles maar te betrekken op je eigen situatie.

Jeroen Kuipers

Bijna alle reacties met gejammer over de slimme meter worden ingegeven door plat eigenbelang: Met een ferraris meter kan ik altijd blijven salderen.

Dit is een zinloos achterhoedegevecht, want in het lente akkoord is dit jaar afgesproken dat iedereen die teruglevert vanaf 2023 een meter met verschillende telwerken moet hebben. Het salderen blijft bestaan tot 2023 en wordt daarna geleidelijk afgebouwd tot 2031.

De slimme meter heeft ook voordelen om storingen sneller op te kunnen sporen: Stel dat de helft van je zonnepanelen het niet meer doet door een kabelbreuk, of als je buurman stroom bij je aftapt, je per ongeluk 20 tl buizen in je schuur laat branden etc. etc. Als je maar eens per maand de stand van de analoge meter opschrijft, kom je er veel minder snel achter.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond