Deel dit artikel
-

Half Nederland heeft internet op televisie

Het aantal huishoudens met een online televisie is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld tot 47 procent. Kritische massa is bereikt voor alternatieve ‘zenders’ die primair via internet werken.

Dat laat het nieuwe, jaarlijks gepubliceerde trendrapport van Stichting Kijkonderzoek zien (PDF).

In 2018 steeg het aantal tv’s met internet met maar drie procentpunten. Dat is de laagste stijging in jaren. Mogelijk keert die trend volgend jaar. Dan vindt het EK Voetbal plaats in de zomer, een evenement dat huishoudens gebruiken om hun huidige toestel te vervangen.

Het SKO-onderzoek laat verder zien dat er in een gemiddeld Nederlands huishoudens 1,6 televisies zijn en dat twintig procent een Apple TV of een Chromecast heeft (was 15%).

Sjoerd Pennekamp, directeur van de onderzoeker, signaleert: “Deze nieuwe apparaten maken nieuwe vormen van kijkgedrag mogelijk.” Zijn cijfers laten ook zien dat tv-zenders hun exclusiviteit zijn verloren op het distributiekanaal. Een kijker zet net zo makkelijk een app aan om iets te kijken als dat hij van de ene naar de andere zender schakelt.

Topman Jeroen Hoencamp van VodafoneZiggo zegt dat het betalen van tv-zenders voor doorgifte van hun content ‘achterhaald raakt’. In een interview met De Telegraaf zegt hij daarom gesprekken te voeren met zijn leveranciers.

Foto: Anders Bachmann (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

aa

Met Internet (lees breedband) op je TV ben je niet meer gebonden aan een traditioneel DVB signaal. Hierdoor is het veel gemakkelijker om via YouTube of ander OTT platform een eigen tv-kanaal op te zetten.

Michel

Dit zegt toch niets over het gebruik? Je kunt bijna geen tv meer kopen zonder apps/internet. Maar de UX laat enorm te wensen over. Vraag me dan ook af hoeveel mensen die feature gebruiken ipv te streamen via telefoon of laptop.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond