Deel dit artikel
-

Ook handelaren op Amazon draaien reclamekraan dichter

Coolblue verraste afgelopen weekend met het besluit om de reclamekraan dichter te draaien en prijzen te verhogen. Kleinere handelaren op de marktplaats van Amazon blijken in de VS precies hetzelfde te doen om zich te wapenen tegen teruglopende leveringen van fabrieken uit China.

Online handelaren gaven in de afgelopen twee weken zes procent minder uit aan reclame voor hun winkel op Amazon.com dan een jaar geleden. Dat laten cijfers van marketingbureau Quartile Digital aan persbureau Bloomberg zien. Het bureau beheert de reclame-accounts voor 2.300 handelaren.

In het laatste kwartaal van 2019 zag Amazon de omvang van zijn reclamehandel met veertig procent groeien tot circa 4,5 miljard dollar. De gesignaleerde daling is significant.

Het zijn vooral de kleinere verkopers die hun reclamebudgetten terugschroeven. Ze willen geen aandacht vestigen op producten die bijna zijn uitverkocht en moeilijk zijn te bestellen. Dat gaat om items uit Chinese fabrieken. Die liggen al weken stil als gevolg van het coronavirus. Andere dan grote retailers hebben de kleine Amazon-handelaren minder voorraad en minder alternatieve bronnen om in te kopen. Ze moeten dus hetzelfde doen wat Coolblue in Nederland doet: reclamedruk verlagen en prijzen verhogen. De markt bepaalt: bij weinig aanbod en gelijkblijvende vraag gaat de prijs omhoog.

Amazon is streng richting verkopers die zich niet goed gedragen. Slechte klantenservice en late levering zijn twee voorbeelden van redenen waarom een handelaar strafpunten kan krijgen. Dat kan uiteindelijk tot het sluiten van zijn verkopersaccount leiden. Omdat de situatie in China overmacht is, vertelt Amazon verkopers hoe zich hun account kunnen beveiligen.

Op acht februari wees de marktplaatsexploitant handelaren in de VS en Duitsland erop dat ze hun account ‘met vakantie’ kunnen sturen, maar ook dat ze orders voor onvoorradige items beter kunnen weigeren.

Foto: Eric Fischer (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond