Deel dit artikel
-

Hands-on: Pebble Time Round

In de tijd dat Apple één smartwatch heeft uitgebracht, is Pebble met de Time Round al aan de vijfde ronde bezig (en ronde zes is net van start op Kickstarter). Voor het eerst begint het ontwerp nu ergens anders op te lijken dan een Casio-horloge uit de jaren tachtig.

De Pebble Time Round lijkt dit keer zelfs op een ‘normaal’ horloge, de ronde kast draagt hier natuurlijk aan bij. Hij ziet er ook nog eens begeerlijker uit dan de voorgaande types, wat van de pas geïntroduceerde Pebble 2 en Time 2 helaas niet valt te zeggen.

Lichtgewicht
De kast is gemaakt van roestvrij staal, met daarin krasvrij 2.5D Gorilla Glass, en kan dan ook wel een stootje verdragen. Desondanks is hij slechts 7,5 mm dik en weegt zonder bandje slechts 28 gram.

De enige interne concessie ten opzichte van de Pebble Time is de kleinere batterij van 56 mAh. Die levert genoeg stroom voor twee dagen, maar in de praktijk ben je weer terug bij elke dag laden. Met een speciale kabel die magnetisch op de achterkant aansluit. Een kabel die je nu opeens wel nodig zou kunnen hebben en, gezien het obscure plugje, aan te raden is om altijd bij je te hebben.

Naast de vorm en batterij is het enige verschil met de Time (Steel) de waterdichtheid, deze is niet meer 30 meter, maar slechts spatwaterdicht (IPX7). Dat betekent dat de rest allemaal wel in die kleine kast zijn verwerkt: een acceleratiemeter, een gyroscoop, magnetometer, lichtsensor, een 1-inch e-paperscherm met 64 kleuren, 128 KB geheugen, een Cortex M4-processor, een kompas en een microfoon.

Beeldscherm
Eerst het grote misverstand uit de wereld, het display heeft geen e-inkscherm, maar een 1.25-inch, 64-kleurs, LED-backlit e-paperscherm met een resolutie van 180 x 180 pixels. Het wordt ook wel Highly Reflective Memory LCD genoemd en wordt gemaakt door het Japanse JDI. Vanwege de betere leesbaarheid als er licht op schijnt, gebruikt men de gradatie e-paper, maar de techniek zoals gebruikt bij e-readers is dus totaal anders. Voordeel van een LCD is de snelle refreshrate, uitermate geschikt voor kleine animaties tussen de schermen, zoals te zien in deze sequens!

De leesbaarheid is in vergelijking met voorgaande modellen van Pebble de slechtste tot nu toe, zonder gebruik van het LED-lampje vaak onleesbaar. De kleuren zijn flets en zijn soms slecht van elkaar te onderscheiden, zwart en wit zijn nog steeds de beste combinatie, zoals bijvoorbeeld de companion-app van Runkeeper gebruikt. Het scherm is in verhouding met de kast iets te klein en ligt ook niet mooi tegen de glaspaat, maar los eronder. De ruimte tussen het scherm en de grote  witte wijzerplaatrand geeft een schaduw die het geheel een wat goedkoper uiterlijk geven dan wenselijk is.

Low Energy
De Time Round is de eerste Pebble die exclusief gebruikmaakt van Bluetooth LE, wat staat voor Low Energy. Dit zou een stuk zuiniger moeten zijn en de batterij minder moeten uitputten. Helaas is dat bij de Pebble Round nu juist het probleem, waar de andere modellen dagen, zo niet weken op een batterijlading het uithouden, is bij intensief gebruik de Time Round na anderhalve dag alweer leeg. Elke dag laden dus. De verbinding met een smartphone gaf in het begin nogal eens problemen en apps als Runkeeper wilden de Time Round niet ondersteunen. Gelukkig is dit na wat updates nu verholpen, sporadisch moet ik een herstart uitvoeren of de Time Round opnieuw kennis laten maken met mijn smartphone.

vlnr: Pebble Steel, Time Round en Time.
(v.l.n.r.: Pebble Steel, Pebble Time Round, Pebble Time. In de zon geeft het zwartwit e-paperscherm van de Steel nog het meest leesbare resultaat)

In de praktijk
Net als bij de andere Pebbles, werkt de Time Round samen met een app voor iOS of Android. In deze app vind je de instellingen van je Pebble en een appwinkel, met voornamelijk gratis kleine apps en wijzerplaten. De meesten zijn geschikt voor de Time Round, op een enkele na (bijvoorbeeld de bediening van Honeywell Evohome). Meldingen van andere apps op je smartphone kun je per app instellen en komen soms eerder binnen op de Pebble dan op de smartphone. Standaard is er ook een ingebouwde Health-functie, waarin beweging en slaappatroon wordt bijgehouden.

Spraak
De functie Send Text maakt het mogelijk om een paar van te voren ingestelde boodschappen te versturen naar een aantal van te voren ingestelde contacten of te antwoorden op net binnengekomen berichten. Je kunt de boodschap ook inspreken, want Pebble Time heeft een microfoon aan boord. De tekstherkenning is helaas niet mogelijk in het Nederlands en thuis weet men ondertussen nu dat wanneer mijn boodschap in het Engels is, deze is ingesproken met de Pebble Time. Ondanks dat gebrek, is het een handige goedwerkende functie en in de Pebble Store zijn nu meerdere apps te vinden die gebruik maken van de microfoon plus spraakherkenning.

Conclusie
De Pebble Time Round is het eerste model dat niet alleen praktisch is, maar tevens een mooie lichte constructie heeft. Er zijn verschillende horlogebanden beschikbaar en de duurste combinatie is nog steeds de helft goedkoper dan een instapmodel van Apple Watch. De beschikbare apps zijn bruikbaar en mede dankzij de ondersteuning van zowel iOS en Android, nemen we de kortere batterijduur voor lief.

Specificaties

Kleur: zilver, zwart, rose gold (14mm) zilver, zwart (22mm)
Afmetingen: 38.5mm diameter, 7.5mm dik
Gewicht: 28 gram
Glasplaat: Corning Gorilla Glass
Beeldscherm: 1-inch 64-kleurs epaper (180 x 180)
Compatibiliteit: iOS 8 en hoger, Android 4.3 en hoger
spatwaterdicht IPX7
Prijs: vanaf 229 euro

Deel dit bericht

3 Reacties

Jacob Holwerda

Dit model ziet er al een stuk verfijnder uit dan de vorige Pebble modellen. Prijs is ook zeker een pluspunt als je het vergelijkt met de Apple Watch.

Tim

Er zijn ondertussen alweer nieuwe modellen aangekondigd en te backen op Kickstarter.

Wat wel vreemd is. Ik heb een witte Pebble Time gekocht bij Bol.com. En je krijgt dan een Kickstarter editie opgestuurd. Terwijl dat alleen voor backers zou moeten zijn.

GAB

Ik heb de Time Round nu 1,5 jaar en vind het een prettig horloge. Helaas de batterij is slecht geworden en gaat geen 12 uur meer mee. Ik ben er nog niet achter of je de batterij kunt vervangen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond