Deel dit artikel
-

Hands-on: RØDECaster Pro, podcaststudio-in-a-box

Een podcast opnemen doe je het mooiste in een speciaal ontworpen geluidsdichte studio met goeie apparatuur, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het is ook niet altijd praktisch, soms kun je niet anders dan op locatie wat interviews af te nemen, zoals bij een evenement. Het liefste zou je die studio daar naartoe verplaatsen. Zie daar de RØDECaster Pro.

Stel, je wil een podcast opnemen met twee presentatoren en twee tafelgasten, eventueel een interview via Skype en tijdens de podcast nog iemand bellen en deze allemaal aan het gesprek laten deelnemen. En dat alles in één ruimte, zonder hulp van een technicus. Het enige wat je dan nodig hebt zijn vier microfoons op een tafelstandaard, vier hoofdtelefoons, een smartphone en een stopcontact voor de RØDECaster Pro.

Simpel

Een handleiding doornemen is niet nodig, je start het apparaat op en steekt de microfoons in de desbetreffende ingangen, de smartphone koppel je via een kabel of nog makkelijker, via bluetooth. Elke hoofdtelefoon heeft een eigen aansluiting met een eigen volumeregelaar. Bevalt het geluid van je stem niet, dan kun je met een simpel keuzemenu (heb je een lage of hoge stem, praat je hard of zacht, welke microfoon gebruik je?) nog bepalen hoe je stem moet klinken. Daarna is het een kwestie van de grote REC-knop indrukken en je bent aan het opnemen (via een micro SD-kaart).

Soundpads

De soundpads met gekleurde LEDs geven de mogelijkheid om jingles, effecten, opgenomen interviews of muziektracks in te starten. Met een klein beetje voorbereiding neem je dus in één keer je podcast op en kun je na de opname het bestand van de SD-kaart rechtstreeks uploaden. Wil je achteraf nog aanpassingen maken, zou je ook een computer kunnen verbinden en alle losse kanalen gescheiden opnemen. Het wordt dan alleen wel een stuk bewerkelijker.

Uniek

RØDE heeft een uniek apparaat gemaakt en iets waar de markt om zat te springen. Het zal me niets verbazen als we andere merken binnenkort met een soortgelijk apparaat zien komen. Natuurlijk is er genoeg apparatuur om handen om een soortgelijke setting te maken. Met een mengtafel, audio interface, een computer en de juiste software, kom je een heel eind. De kosten zullen alleen een stuk hoger liggen, het opzetten zal een stuk complexer zijn en je zult een aparte technicus nodig hebben.

Kwaliteit

Om de concurrentie voor te blijven heeft RØDE de lat hoog gelegd. Hardwarematig is alle van hoge kwaliteit: het touchscreen en display, de microfoonversterkers, audio converters, hoofdtelefoonversterkers, knoppen, aansluitingen en zelfs het gewicht en constructie zijn geschikt om snel meegenomen te worden in een tas met kabels en koptelefoons. Maar ook de opbouw van het apparaat, de bediening, de software, de ingebouwde effecten, menustructuur, alles is goed over nagedacht. Ik ben eigenlijk niets tegengekomen wat ik anders had willen zien. Nou, misschien alleen de gebalanceerde jackuitgangen voor het aansluiten op een luidsprekersysteem of om naar een hoofdaudiosysteem in de zaal te sturen. Hier worden meestal XLR-aansluitingen voor gebruikt, dat had het apparaat nog net iets professioneler gemaakt.

Voor iedereen

Maar waar ik het meest enthousiast over ben, is hoe simpel de RØDECaster Pro in gebruik is. Je kan haast niets fout doen, je hoort of iets goed klinkt, je ziet aan de meters of iets te hard of te zacht wordt opgenomen en de menu’s helpen je met makkelijke termen de instellingen te maken. Met gezond verstand en zonder enige audiokennis, zul je waarschijnlijk een prima podcast kunnen opnemen. Dat wil niet zeggen dat het uiteindelijke resultaat kwalitatief wat minder is, ook de audioprofessional gaat hier blij van worden. Zelfs als je wat verder wil gaan met de juiste instellingen en wat extra mogelijkheden, zijn deze wel te vinden (of worden ze wel toegevoegd in een firmware update). Zo kan het aansluiten van een computer die zowel moet opnemen, maar ook audio van een Skype-sessie moet weergeven, net even wat ingewikkelder zijn. Je gaat je bijna afvragen wie er niet is gebaat bij een apparaat als deze, misschien de studio’s en mobiele radiostations?

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond