Deel dit artikel
-

Hands-on: Apple TV 4K

De Apple TV 4K is meer dan alleen een 4K-upgrade: een snellere processor, snellere verbindingen en een Siri die je daadwerkelijk begrijpt. Bovenal is het een middel om je filmbibliotheek tegen een lage prijs in 4K uit te breiden, in sommige gevallen zelfs gratis.

Deze vijfde generatie Apple TV, die verwarrend genoeg de naam Apple TV 4K heeft meegekregen, lijkt als twee druppels op de vierde generatie van twee jaar geleden: een zwart glimmend kastje van 9,8 cm breed 9,8 cm diep en 3,5 cm hoog, met een gewicht van 410 gram. Echter. als je goed kijkt zijn er toch wat kleine verschillen. Zo is aan de onderkant een ventilator waar te nemen om de zwaardere processor te koelen. Tijdens het testen hebben we de Apple TV flink laten werken met 4K films en zware games, maar veel hebben we niet gemerkt van deze ventilator.

Achterop ontbreekt de USB C-aansluiting. Deze was bedoeld voor service doeleinden, maar gaf ook de mogelijkheid om screenshots te maken (vandaar dat deze ontbreken in dit artikel), video om te nemen of zelfs sideloading apps te installeren. We zullen er verder niet op ingaan, want dit kan dus niet meer.

Als laatste is de afstandsbediening aangepast. De menuknop heeft namelijk een witte rand gekregen. Het is maar een detail, maar doordat deze nu duidelijk voelbaar is en tevens duidelijk is te zien als er wat licht op valt, is het gebruik en de oriëntatie een stuk gemakkelijker geworden.

Twee Apple TV’s
De nieuwe Apple TV is verkrijgbaar in twee verschillende configuraties: één met 32GB (199 euro) opslag en met 64GB (219 euro) opslag. Deze laatste is eigenlijk alleen interessant als je van plan bent om veel (grote) games te installeren. Zo’n game kan rond de 2 GB in downloadgrootte zijn, maar na installatie wordt er vaak in de achtergrond nog veel meer gedownload.

Apple heeft in het besturingssysteem tvOS iets ingebouwd dat ‘App Thinning’ heet, hierdoor wordt er slim gebruik gemaakt van opslag op de AppleTV en in de cloud. Zo worden gehuurde films wel even gedownload om alles vlekkeloos af te spelen, maar de opslag vindt in de cloud plaats. Ook één van de redenen waarom de Netflix-ervaring op de Apple TV die van alle andere spelers overtreft!

6 kernen
De Apple A8 dualcore processor is vervangen voor een Apple A10X Fusion hexacore processor. Dezelfde processor als van de iPad Pro. Hierin vinden we een 64-bit 2.38 GHz ARMv8-A six-core CPU met 3 high performance Hurricane cores en 3 energy-efficient Zephyr cores. In de iPad Pro zien we echter daarnaast 4GB aan LPDDR4-geheugen, bij de Apple TV 4K is dat echter 3GB. Hoewel deze configuratie meer dan genoeg is voor het afspelen van 4K content, zal de processorkracht vooral bij games intensief gebruikt worden.

verbindingupgrades
Op wifi na hebben alle mogelijke manieren van verbindingen een upgrade gekregen. Bluetooth 4 is vervangen door Bluetooth 5, die langere afstanden tot 250 meter kan overbruggen of juist op kortere afstanden hogere snelheden kan opleveren. Zeker in situaties van Internet of Things toepassingen en meerdere verbindingen die tegelijkertijd data versturen, kan dit in de toekomst profijt opleveren. De 100-Mbit ethernetaansluiting is vervangen voor Gigabit Ethernet. 100 Mbit is in theorie genoeg voor het streamen van 4K-content, maar in de praktijk blijken snelheden lager te liggen en levert Gigabit Ethernet een ruime headroom voor eventuele datapieken. Als laatste is de HDMI1.4-uitgang vervangen voor een HDMI-2.0a-uitgang, die met een hogere doorvoersnelheid 4K HDR ondersteuning aan de Apple TV toevoegt, de belangrijkste upgrade van deze Apple TV.

videoverwarring
Als je de keynote van Apple hebt gezien, kreeg je misschien het idee dat wat voor TV of projector je ook maar gebruikt, de Apple TV altijd de meest optimale video-instellingen selecteert. Dit is helaas maar gedeeltelijk waar. Het klopt dat via de HDMI-verbinding kan worden bekeken wat je TV maximaal aankan qua resolutie, contrast (dus HDR) en kleurspectrum. Dit is maximaal 4K HDR 60 Hz en minimaal 640×480 SDR 60 Hz. Het probleem is echter dat de Apple TV dit eenmalig constateert en daar zijn instellingen op baseert. Oftewel, als eenmaal de instelling 1080P HDR 60Hz wordt gekozen, zal alle content worden omgezet naar deze instelling. Dit levert helaas niet altijd een mooi resultaat op.

De meeste films zijn bijvoorbeeld in 24 beeldjes per seconde beschikbaar en panningshots van links naar rechts verlopen bij 60Hz met schokken en stoten. Dit wordt verholpen door de uitgang handmatig op te zetten naar 24 Hz. Dat is nog tot daaraan toe, maar de Apple TV geeft bij content niet aan wat het formaat is, dus zul je moeten gissen. Als je dus handmatig niet veel verandert aan je Apple TV, kan het dus zijn dat een film eerst wordt geconverteerd, voordat deze de uitgang van de Apple TV bereikt en in het ongelukkige geval bij een slechte TV-instelling daar ook weer wordt geconverteerd. Daar ligt dus het verschil met een mediaspeler van een ander merk, die de stream gewoon één op één doorstuurt. Hetzelfde is overigens ook het geval met audio, die in alle gevallen op 48 kHz wordt uitgestuurd, terwijl alle muziek uit iTunes op 44kHz staat, die wordt dus ook geconverteerd.

4k-Content is King
De Apple TV 4K is desondanks misschien wel de beste 4K-mediaspeler van dit moment. Dan wel met de content die afkomstig is van Netflix en de films uit de iTunes Store. Er is nog geen goeie mediaspeler app beschikbaar in de App Store om via het netwerk 4K-bestanden af te spelen en YouTube 4K-content wordt vanwege het gebruik van een andere codec ook niet ondersteund.

Apple heeft op dit moment zo’n 90 films in 4K beschikbaar, het meeste ook in 4K HDR. Het unieke is dat de films niet duurder zijn dan de HD-versie en als je reeds een film in HD had gekocht die ook beschikbaar is in 4K, deze kosteloos in je account wordt aangepast, zodat je deze ook in 4K kan bekijken. Deze ‘feature’ maakt op mij misschien wel de meeste indruk. Ik heb sommige klassiekers op beeldplaat, op VHS, later op DVD en op Blu-ray aangeschaft en ben al langzaam UHD Blu-rays aan het kopen. Een gratis upgrade naar een 4K-versie of in ieder geval al dezelfde prijs als de HD-versie is haast niet geloven.

In de lucht
De allermooiste 4K-content krijg je echter gratis, dit zijn de Aerial-screensavers die we ook al bij de vierde generatie Apple TV te zien kregen. Deze zijn vanuit een helikopter opgenomen in 5K, dus de omzetting in een 4K-versie was waarschijnlijk zeer eenvoudig. Ze zijn adembenemend en perfect om op een feestje indruk mee te maken. Het zou helemaal fijn zijn als Apple een app zou maken waarbij je ze ook per stuk zou kunnen selecteren, nu is het maar afwachten welke je te zien krijgt.

Games
Wat betreft games kunnen we heel kort zijn, die zijn er op dit moment amper. Althans, games die optimaal gebruik maken van de processor en games in 4K en 60 frames. Tijdens de demo van Apple, werden er echter games in aanmaak getoond en veelal waren dit games die straks ook op consoles beschikbaar zullen zijn. De Apple TV 4K zal daarmee een geduchte concurrent worden worden van spelcomputers als de Xbox One en Playstation 4, zeker als er nog een losse controller aangeschaft wordt die door de Apple TV wordt ondersteund.

Zeg het maar
Siri op de iPhone, ik kan er maar niet aan wennen en sterker nog, Siri kan maar niet aan mij wennen, hij snapt me gewoon niet. Dat is niet het geval bij Siri op de Apple TV 4K. Ook het gebruik van Nederlands met een Engelse titel (‘Speel de laatste aflevering van Modern Family’) herkent hij. Siri lijkt ook wel slimmer geworden, als je tijdens een scène een voor jou onbekende acteur ziet, kun je gerust vragen ‘in welke films speelt deze acteur nog meer?’. Het enige dat nu nog aangepast moet worden is mijn eigen gedrag en vaker de microfoonknop op de afstandsbediening indrukken om Siri aan te spreken.

Conclusie
Deze vijfde generatie Apple TV is misschien wel de meest revolutionaire en volgepropte versie van Apples mediaspeler tot nu toe. Tegen een heel interessante prijs (alleen de processor zou los al meer kosten). Het heeft er in iedere geval voor gezorgd dat ik weer met plezier films aanschaf en dat ik een aantal reeds aangeschafte films opeens in 4K kan bekijken, zonder dat ik daarvoor iets hoef bij te betalen. Alleen dat al heeft me veel geld bespaard. Het is nog even wachten op games die gebruik gaan maken van de A10x chip, maar ook hier ziet de toekomst er rooskleurig uit. Nu is het alleen nog wachten dat Apple de audioliefhebbers wat serieuzer gaat nemen.

Een uitgebreide versie van dit artikel is hier terug te vinden bij Audiovideo2day.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond