Deel dit artikel
-

Hands-On: Apple TV 4K (2022)

Er zijn tegenwoordig heel wat mediakastjes waarmee je op de televisie bijvoorbeeld Netflix of andere diensten kunt bekijken, merendeels dongels die je in de HDMI poort van je tv steekt. Opmerkelijk eigenlijk, want de meeste televisies hebben al appwinkels en directe koppelingen naar Netflix, Disney en andere diensten.

Het verklaart misschien waarom Apple tegen de trend in voor het eerst de prijs van Apple TV 4K heeft verlaagd. De goedkoopste versie, met alleen Wifi, kost 169 euro. Voor een Apple TV met Ethernet poort en nog wat extra mogelijkheden betaal je 20 euro meer. Tegelijkertijd is Apple TV HD uit de roulatie gehaald.

Een aantal veranderingen was al eerder doorgevoerd. Zo had Apple TV al een nieuwe afstandsbediening gekregen die groter is dan de vorige. Maar het kastje zelf is kleiner geworden. Ook heeft de afstandsbediening nu eindelijk USB-C. Daarmee kun je de afstandsbediening opladen.

Qua beleving is Apple TV eigenlijk grotendeels hetzelfde gebleven. De interface verandert nauwelijks. Sinds Apple TV HD is de ondersteuning wel uitgebreid naar 4K Dolby Vision, HDR10+ en Dolby Atmos. Maar daarvoor heb je wel een compatibele tv nodig.

Apple TV 4K (Wi‑Fi) heeft 64 GB opslagruimte. Apple TV 4K (Wi‑Fi + Ethernet) heeft 128 GB en ondersteunt daarnaast de Thread-netwerk­technologie. Aan dat laatste heb je alleen iets als je HomeKit-accessoires of Thread-accessoires die geschikt zijn voor Matter wilt aansturen in je woning. Ik schat in dat het merendeel van de gebruikers genoeg heeft aan de goedkopere variant.

De derde generatie Apple TV 4K is vooral een verbetering op het gebied van de hardware. De Apple TV 4K 2022 wordt geleverd met de A15 Bionic-chip. Je merkt dat aan de snellere navigatie tussen apps, maar hij is vooral bedoeld om games van Apple Arcade in de hoogste resoluties spelen.

Tegelijk is dit ook de achilleshiel van Apple TV. Apple had gehoopt dat het gamers kon aantrekken, maar die voelen zich toch meer thuis op een pc of een console. Ook de meegeleverde Apple TV Plus dienst. waarvoor apart betaald moet worden, haalt het qua aanbod niet bij een Netflix of Disney Plus.

Toch is Apple TV zonder meer een van de betere mediaspelers op de markt. Er is een groot aanbod aan apps, die ook draaien op de iPhone of iPad.

Het is heel makkelijk geworden om van een oude naar een nieuwe Apple TV over te stappen. Leg je iPhone bij de Apple TV en het kastje wordt automatisch geconfigureerd. Je apps worden automatisch teruggezet, al moet je bij sommige apps (niet die van Apple) opnieuw inloggen.

Apple TV gebruik je ook voor het streamen van content vanaf de iPhone of iPad. Als dat het enige is dat je van plan bent, zijn er goedkopere alternatieven, zoals Googles Chromecast.

Heb je een recente Apple TV 4K dan biedt deze nieuwe variant niet heel veel nieuws. De overstap van Apple TV HD naar 4K lijkt logischer omdat die mogelijk binnen enige tijd niet meer wordt bijgewerkt. Je merkt dan ook een prestatieverschil, maar niet met de meeste tv apps die het ook op het oude model nog prima doen.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond