Deel dit artikel
-

Hands-On: Chromecast

Sinds afgelopen week is Googles Chromecast in de Benelux te koop, het kastje dat je smartphone of tablet met de televisie verbindt. Bij de start zijn er echter nog nauwelijks Chromecast-apps.

Chromecast is een HDMI-dongel, iets dikker dan de gemiddelde USB-stick. Via een aansluitkabeltje koppel je hem aan de HDMI-poort van je televisietoestel. De meegeleverde voeding is helaas groter dan de Chromecast zelf, maar je kunt ook een vrije USB-poort gebruiken. Met behulp van dezelfde voedingkabel.

Eerst dien je een Chromecast-app te installeren op je Android- of iOS-apparaat, waarmee je Chromecast een naam kunt geven, en hem kunt koppelen aan je WiFi-netwerk. Daarna is de instel-app eigenlijk niet meer nodig.

Chromecast biedt min of meer dezelfde functionaliteit als Apple TV, maar met een belangrijk verschil: op Apple TV staan applicaties op het apparaat zelf. Op de Chromecastdongel staat niks en wie het apparaat aanzet, ziet (nadat een update is geïnstalleerd) alleen een screensaver met wat mooie plaatjes. Om bijvoorbeeld video te kijken moet je de app voor YouTube of Vevo op je smartphone starten en daarin aangeven dat je via Chromecast wilt kijken. Chromecast haalt de stream dan via het WiFi-netwerk op. De batterij van de smartphone wordt zo gespaard. Google noemt dat casten.

Bij Apple TV kun je ook casten (al heet dat bij Apple AirPlay). Het verschil is dat de tablet of smartphone de volledige video ‘stroomt’ naar je televisie. Dat heeft wel voordelen, want de meeste apps zijn daardoor compatibel met Apple TV en je kunt AirPlay ook gebruiken voor het streamen van games of je verzameling foto’s. Dat gaat niet bij Chromecast.

Chromecast begint in de Benelux maar met een handjevol apps: Netflix, YouTube, Vevo, Google Play Movies en Music, Real Player Cloud en Red Bull TV. Zelfs op Android is het aanbod niet veel groter. Ook kun je via een extensie in Chrome je browser op het scherm toveren vanaf een laptop. Streamen gaat overigens goed, maar het hangt van de snelheid van je WiFi-netwerk af.

Het wachten is op Nederlandse apps. RTL en NOS hebben al die al aangekondigd, maar het ontwikkelpakket is nog maar kort op de markt, dus dat gaat nog even duren.

Voor het geld hoef je Chromecast niet te laten liggen: inclusief verzendkosten betaalden we 38 euro. Apple TV kost nog altijd 111 euro. Het lijkt erop dat Apple binnenkort met een nieuwe versie van Apple TV komt en de strijd tussen beide platforms zal verhevigen.

Deel dit bericht

11 Reacties

Hans

Absolute aanrader dit apparaat. Voorlopig alleen voor Youtube en Netflix, maar nu al z’n lage prijs waard! Eenvoudige installatie en gebruiksgemak.

ray

Er zijn ondertussen al vele tientallen apps te vinden in de play store hoor oa waarmee je je beeld kunt casten. Dus je eigen foto’s of video’s maar dus ook gewoon rtl gemist bv

xander

Is nog steeds geen geïntegreerde oplossing met Live TV…

tja

Video en audio streamen van mijn Synology NAS naar Chromecast werkt perfect (bestuurd met Synology apps die op mijn android phone en tablet draaien).

Frans

Gaat dit artikel over een Google of Apple product….

Aantal x genoemd in het artikel:
Google: 3
Apple: 10

:-s

Arno Bouwens

Youtube werkt idd prima, je kunt een aantal video’s in de wachtrij zetten.
Via chrome plugin live streams van websites naar TV werkt maar is een zware belasting van mn MacBook, die moet dan ook actief blijven. Of het een Apple dingetje of Chrome dingetje is weet ik niet… Hoop dat de NOS snel een sportsapp heeft, wel gemist met Socchi met alle parallele live streams.

ray

met de app web video caster kun je gewoon alles afspelen op je tv. hierbij hoef je telefoon of tablet ook niet aan te laten staan. werkt perfect.

Dan

@Frans: de producten heten Chromecast en AppleTV. Die verhouding is 13-6 en met de AppleTV als voornaamste alternatief is dat niet vreemd.

bert

Het blijft een dure draadloze HDMI kabel. Je mobiel apparaat doet immers het werk. De even dure Raspberry Pi met XBMC, ook bedienbaar met smartphone, doet alles zelf. En zonder de beperkingen, dus gewoon met DTS-HD, echte 24 p support, zelf torrents downloaden op de achtergrond, en zelfs nog geschikt voor een CRT.

van Deurzen

@bert: nonsense. het is meer dan een draadloze HDMI kabel, want je mobiele apparaat initieert enkel en daarna neemt de Chromecast het over. Je apparaat (kan ook een laptop zijn, dus niet perse mobiel) initieert enkel en daarna neemt de chromecast het over. Je apparaat kun je uitzetten!

john

kan je met een chromecast meerdere apparaten aansluiten ? zoals een iphone en een laptop bv zo ja hoe doe ik dat me iphone is er nu op aan gesloten kan ik mijn laptop dan ook nog toevoegen ?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond