Deel dit artikel
-

Hands-on: Honeywell Lyric T6 slimme thermostaat

Honeywell is al meer dan 100 jaar wereldwijd marktleider op het gebied van thermostaten. Dat is mooi, maar kan zo’n oud bedrijf wel meekomen in de wereld waar alles connected wordt? Voor Gear testte ik de Honeywell Lyric T6, een slimme thermostaat.

De Lyric T6 heeft een strak, donker design. Het zwarte vierkante kastje zal niet misstaan in een modern interieur. En het donkere touchscreen heeft een minimalistische interface. Waar sommige thermostaten lijken op een kleine tablet aan de muur, beperkt de Lyric T6 zich tot de noodzakelijke informatie in zwart-wit. De Lyric is hierdoor goed op afstand af te lezen.

De thermostaat werkt op de meeste Nederlandse cv-ketels en is ook geschikt voor stadsverwarming. De thermostaat biedt overigens geen ondersteuning voor het instellen van meerdere zones. Dit lijkt me voor de meeste Nederlandse huizen echter geen probleem.

Handig
Het installeren van de thermostaat is simpel. Met de instructies in de doos was ik binnen een kwartiertje klaar en stond de thermostaat aan. Voor mensen die het mooier vinden om hem niet aan de muur te hangen, is er ook een variant met standaard beschikbaar.

De Honeywell Lyric T6 biedt ondersteuning voor iOS en Android. De installatie en het koppelen aan de thermostaat is eenvoudig en verloopt zonder problemen. De applicatie beperkt zich tot wat hij moet doen, met wat extra handige functies. Zo kan je in de applicatie schema’s instellen of op afstand de temperatuur instellen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om op de achtergrond de temperatuur te managen met behulp van de locatie van je telefoon.

Door het instellen van een geofence kan je de thermostaat aan laten schakelen als je in de buurt van huis komt, of uitzetten zodra je weggaat. Dit werkt ook met meerdere bewoners, mits de bijbehorende app maar op je telefoon staat. Handig, want het zou niet de eerste keer zijn dat ik voor een weekendje weg vergeet om de thermostaat lager te zetten.

IFTT
Je mag van een home automation product verwachten dat je hem niet alleen via een speciale applicatie kan bedienen. Om het je gemakkelijk te maken, ondersteunt de Lyric T6 dan ook Apple HomeKit. Dit stelt Apple-gebruikers in staat om hun thermostaat via Siri te bedienen. Het zou mooi zijn als Google Home ook wordt ondersteund, want niet iedereen belt met een iPhone.

Voor de mensen die het leuk vinden om zelf te knutselen, is het tevens mogelijk om de thermostaat te bedienen via IFTTT. Een mooie gimmick als je bijvoorbeeld aan Amazon Alexa wil vragen om de temperatuur aan te passen.

Honeywell Lyric T6 Slimme thermostaat

Conclusie
De keuze aan slimme thermostaten op de markt is groot. Honeywell komt met de Lyric T6 goed mee in deze trend. Voor een prima prijs. Ok, de zone-regeling ontbreekt, maar dat vind ik persoonlijk geen groot gemis. De meeste Nederlandse huishoudens zullen, net als ik, toch maar één zone hebben.

De geofence functionaliteit vind ik erg prettig. Deze mist bij mijn huidige thermostaat. En is zeker iets wat ik bij een nieuwe thermostaat wil hebben.

De Honeywell Lyric T6 heeft een functie om te leren van het gedrag van de gebruiker. Deze zou beter tot zijn recht zijn gekomen in een wat koudere periode (mijn testperiode lag in de periode april/mei). Ik had hier graag wat meer mee getest, omdat ik tot nu toe nog weinig succesverhalen heb gelezen over thermostaten die dit echt goed doen.

Tot slot is het fijn dat deze thermostaat niet geheel afhankelijk is van een app. De belangrijkste functies zijn ook gewoon via het apparaat zelf te regelen.

Specificaties
Honeywell Lyric T6
App: iOS, Android
Te koppelen aan: Apple HomeKit / IFTTT
Prijs: 199 (bedraad) of 249 (standaard) euro
Site: honeywell.com

Deel dit bericht

6 Reacties

Nils

De Lyric WiFi functie is niet super. Vooral als je meerdere access points in je huis hebt (of een extender) dan verliest de Lyric regelmatig z’n WiFi connectie. Hoewel het sinds de laatste firmware update wel beter gaat is het nog steeds niet geweldig. Verder prima ding!

Aart - Heatnet

Je schrijft:
Ok, de zone-regeling ontbreekt, maar dat vind ik persoonlijk geen groot gemis. De meeste Nederlandse huishoudens zullen, net als ik, toch maar één zone hebben.

Daar kom je dan wel achter als je ook vloerverwarming, of een hout- of gaskachel of open haard beneden hebt. Dan is zoneregeling (of etageregeling: zie http://www.zoneregeling.nl of http://www.etageregeling.nl ) al snel geen “luxe” meer………
En waarom altijd alleen maar aandacht voor die Honeywell dingen? Er zijn meer dat voldoende andere thermostaten (ook aan te sluiten op WIFI !!), die minstens zo goed presenteren, vaak fraaier zijn, meer mogelijkheden bieden en aanzienlijk voordeliger zijn

Huppertz

Kan ik hem ook via internet instellen

Krom

Welke (goedkopere) alternatieven zijn er dan, Aart Heatnet?
Zijn deze ook te vergelijken met de Lyric T6?

Nerd

Helaas dat kwartiertje klopt van geen kanten. Alleen al het fysiek bevestigen van de themostaat kost al meer tijd. Verder is het een drama om het apparaat te verbinden met internet. Via meerdere telefoon toestellen geprobeerd maar na een hele avond proberen nog steeds niet gelukt. Maakt gewoon geen verbinding met de router. Kortom waardeloos product.

Gerrit Meeüse

WAARDELOOS

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond