Deel dit artikel
-

Hands-on: iOS7

Vermoedelijk in de avonduren zet Apple iOS 7 live voor iPads en iPhones. Het bedrijf zet ongetwijfeld servers bij om gebruikers over te hevelen naar de volgende systeemsoftware voor iOS, maar filevorming valt niet geheel uit te sluiten. Emerce testte de afgelopen dagen de Golden Master-versie.

Apple belooft een heel nieuwe ervaring met iOS 7, alsof je een compleet nieuwe iPad of iPhone in handen krijgt. We kunnen je gedeeltelijk geruststellen: dat valt gelukkig mee. Toch is de blik op het nieuwe OS van Apple er een van desoriëntatie in de eerste paar minuten. De vertrouwde icoontjes van veelgebruikte programma’s zijn daadwerkelijk anders. Het geel van Notities is wit. Kiosk (kranten en tijdschriften) is nauwelijks herkenbaar. Mail is anders: je ziet minder goed of er nieuwe berichten zijn, maar als het goed is sorteert Mail je berichten beter dan voorheen.

De berichtenapp heeft ronde tekstballonnen gekregen. Het traditionele toetsenblok in de bel-app heeft plaatsgemaakt voor rondjes op een witte achtergrond. Bij Safari zitten de bladwijzers plotsklaps aan de rechterbovenkant. Flink wennen dus, alsof iemand je huiskamer heeft verbouwd, met alle vertrouwde spullen die net even op een andere plek staan.

In het geheel geeft iOS 7 de indruk van een lichtere (platte) omgeving, versus de zwaardere omgeving van iOS 6. Niet iedereen zal de nieuwe vormgeving meteen weten te waarderen, en ergens heb je de indruk dat het nog een paar slagen beter kan, maar uiteindelijk wordt nu wel duidelijk dat de vormgeving veel beter aansluit bij de nieuwe (kleurrijke) iPhones die vorige week werden gepresenteerd. De belangrijkste winst zit hem in de snelheid. Safari is razendsnel geworden, net als mail.

Een aantal zaken is echt nieuw. Een klein controlepaneel is een veeg (onder) van het hoofdscherm verwijderd. Hier kun je snel de vliegtuigmodus in en uitschakelen, muziek afspelen of pauzeren of AirPlay aanzetten. Je vindt er ook instellingen voor AirDrop, dat Macgebruikers al langer kennen van hun MacBook of iMac. Met andere iOS-gebruikers kun je snel bestanden wisselen, overigens nog niet met MacBooks. Er is eindelijk ook een ruimer aanbod van belgeluiden, zodat je niet meer elke keer je iPhone hoeft te pakken als die van je buurman afgaat.

De grootste verbetering is de multitasking. Wie in het vorige iOS een actieve applicatie uit het geheugen wilde halen, moest op een kruisje drukken. Om een app te sluiten, maak je nu een simpele veegbeweging naar boven in het overzicht van applicaties. De App Store gaat zelf software updaten, zodat dat niet meer handmatig hoeft. En wel zo geruststellend: dat gebeurt alleen met een wifi-verbinding, tenzij je dat zelf anders instelt.

De camera-app is een soort Instagram geworden, met artistieke filters. FaceTime is nu ook als een soort Skype te gebruiken, waarbij je ook een normaal audiogesprek (zonder video) kunt voeren. Het kompas heeft een waterpas gekregen (alleen iPhone). Een heel aardige functie zit in nu Passbook, de app voor kortingscodes en kaartjes. Via de camera kun je voortaan ook codes scannen. Wel jammer dat die app niet op iPads zit.

Ook voor bedrijven zijn er tal van mogelijkheden,. Zij kunnen via Mobile Device Managemen bijvoorbeeld draadloos apps beheren, lettertypes installeren en AirPrint- en AirPlay-apparaten instellen.

Wat nog het meest opvalt is dat iOS 7 ook op iets oudere apparatuur minstens even snel is als op latere versies. Het OS kan dan ook op een groot aantal iPhones en iPads geïnstalleerd worden. Van iPad 2 en later tot iPhone 4 en later. De iPod touch mag alleen van de vijfde generatie zijn.

Voordat je gaat downloaden is het verstandig om een rerservekopie te maken via iCloud. Dat proces kost ongeveer twee minuten. Wie niet tot vanavond wil wachten of tegen drukke servers aanloopt, op het web (torrentsites) circuleren al enkele dagen zogenoemde Golden Master-versies van iOS 7, die je vrij simpel kunt installeren. Let daarbij wel op het juiste modelnummer achterop je iOS-apparaat.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond