Deel dit artikel
-

iPad Air 2: dunner, sneller, maar geen revolutie

Sinds vrijdag liggen de nieuwe iPads in de winkel. Met Touch ID, de snelle A8X-chip en twee nieuwe camera’s is met name de iPad Air 2 weer een tikkeltje beter dan zijn voorganger, maar moet je de oude daarvoor inruilen?

Voor de iPhone 6 staan horden consumenten nog altijd in de rij, maar de iPad heeft die hebberige uitstraling niet meer. En dat is allemaal wel te verklaren, want de iPad is sinds 2010 eigenlijk niet wezenlijk veranderd. Apple heeft tot nu toe vooral de kaasschaaf gehanteerd om hem vele malen dunner en lichter te maken, en iedere iPad is weer een tikkeltje sneller, maar revolutionaire sprongen worden niet meer gemaakt.

Dunner? Jawel. Tot 6.1 millimeter dit keer, een gewichtswinst van 30 gram. Dat voel je, zelfs als je de vorige iPad Air gebruikte. Apple heeft de oorspronkelijke drie lagen van het retinadisplay namelijk teruggebracht tot één en daar is hooguit een antireflectiecoating overheen gegooid. Al heeft dat ook zijn nadelen: gaat het scherm kapot, dan is het geen kwestie meer van een laag die gerepareerd moet worden, maar moet het volle pond worden betaald. Overigens heeft dat scherm dezelfde resolutie behouden. En we hebben het even getest: hij is nog altijd net dik genoeg voor de vele externe insteektoetsenborden die je in elk geval niet hoeft weg te doen.

Apple heeft wel het knopje verwijderd waarmee je even snel het geluid aan en uit zet (niet op de iPad mini 3). Het is een kwestie van wennen, maar dat kun je inderdaad evengoed op het scherm zelf doen. Het snelregelpaneel is met een veeg te selecteren.

Sneller? Check. Tot veertig procent. De iPad heeft net als de iPhone de beschikking over de A8X-chip. Die levert aanzienlijk betere systeem- en grafische prestaties dan zijn voorganger. Toch geeft de accu helaas niet meer gebruikstijd. Nog steeds 10 uur. En de ‘gevoelsnelheid’ is niet zo heel veel hoger vergeleken met de vorige iPad Air.

Er is bredere ondersteuning voor WiFi (nu ook 802.11ac) en LTE (de volgende generatie mobiele telefonie), maar daar merk je voorlopig nog weinig van.

Dus wat is er nu echt nieuw? De Touch ID-knop waarmee je veilig kunt winkelen in iTunes, iBooks en de App Store. Dat levert iets meer gebruiksgemak op, maar het is niet iets om van achterover te vallen. De tijdswinst door geen wachtwoord in te voeren is echt minimaal.

Blijft over de iSight-camera. Die is met 8 megapixel inderdaad sterk verbeterd. De camera biedt iets minder mogelijkheden dan die van iPhone 6.0, maar hij is beter dan die van de iPhone 5S. In feite beschik je nu over dezelfde mogelijkheden als de iPhone 6, inclusief panorama-, timelapse-, slowmotion-, burst- en timermodus. Daarmee komt Apple tegemoet aan de wens van veel gebruikers die de kwaliteit van de iPad camera maar matig vonden. Probeer maar eens een scherpe foto te maken van een Powerpoint presentatie op enige meters afstand. Dat gaat je nu veel beter lukken.

Zie hier het verschil: het eerste beeld is wat meer grofkorrelig

Laten we eerlijk zijn: De iPad heeft tot nu toe geen echt serieuze concurrentie gehad. De meeste Androidtablets bieden toch niet het gebruiksgemak dat de iPads kenmerkt. Wel verschijnt de iPad Air 2 ongeveer tegelijk gelanceerd met de Nexus 9 van Google, die links en rechts al een iPad-killer is genoemd omdat ook dit toestel een 64‑bits architectuur heeft en Android Lollipop die als eerste ondersteunt. We moeten dat oordeel even afwachten.

De eerste indruk is niettemin positief: De iPad Air 2 is zonder meer de beste en snelste iPad tot nu toe, zowel voor zakelijk als privégebruik, maar tenzij je veel belang hecht aan betere camerakwaliteit hoef je de overstap (nog) van de vorige iPad Air niet te maken. Het is een beetje als het verschil tussen de iPhone 5 en 5S. Die laatste was ook weer sneller, maar je kon best zonder. Wel wordt het hoog tijd voor stereoluidsprekers, zoals die wel zijn te vinden in de Nexus 9.

Over de iPad mini 3 kunnen we kort zijn. Die biedt ten opzichte van het vorige model echt niks nieuws. Geen A8 processor, maar dezelfde A7 uit de vorige iPad mini. Eigenlijk is alles hetzelfde gebleven, behalve de toevoeging van een iTouch knop. Daar betaal je dan 100 euro extra voor. Dat lijkt ons zonder van het geld. Heb je een iPad mini 2, wacht dan nog een jaartje op het nieuwe model. De eerste twee iPad mini’s blijven namelijk gewoon te koop.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond