Deel dit artikel
-

Hands-on: iPad mini 2

Hij wordt door Apple voorlopig mondjesmaat geleverd: de iPad mini met retinadisplay. Vooralsnog alleen te koop bij de onlinewinkel van Apple en een select aantal dealers. Emerce probeerde hem uit.

De iPad pad mini die een jaar terug werd gelanceerd, tegen het advies in van wijlen Apple-baas Steve Jobs, was al meteen een groot succes. Hij leek zelfs even de verkoop van de 9,7 inch iPad te kannibaliseren. Toch was het niet eens zo’n bijzonder model: de eerste versie had geen hoge resolutie retinascherm en was vergeleken met zijn grote broer ook niet bijster snel (geen A6 chip, maar een A5). Wel was hij een stuk platter en lichter.

De tweede versie is veel meer een kleine uitvoering van de grote iPad Air: Hij is slechts 7,4 mm dik, maar wordt geleverd met volledig retinabeeldscherm (2.048 x 1.536 pixels), een snelle 64 bit A7-processor en een M7-coprocessor. De achterkant is niet meer van ‘goedkoop’ kunststof, maar van aluminium. Daardoor is hij iets zwaarder dan de voorganger, hoewel nog maar 331 gram. Ook de camera’s zijn gelijk aan de iPad Air.

Het kleine verschil zit hem in een iets lagere kloksnelheid van 1,3 GHz. Dat is vermoedelijk gedaan om de warmteontwikkeling in te perken. En in de vakpers is inmiddels een discussie gaande over het kleurengamma dat op de iPad mini iets minder uitgebreid zou zijn. Een kniesoor die daar op let. Het is zonder meer knap dat de iPad mini ondanks minder oppervlak toch dezelfde prestaties levert als de grotere iPad. Want dat merk je aan alles: rekenintensieve programma’s als Garageband (muziek maken met ruim dertig tracks) lopen zonder enige hapering.

Er komt ook veel beter geluid uit de iPad mini dan je zou verwachten, al zijn er helaas geen stereoluidsprekers. Wel kan uiteraard een stereo hoofdtelefoon worden aangesloten.

Apple blijft in veel opzichten de voorsprong houden waar het gaat om tablets. Een belangrijk voordeel ten opzichte van veel andere kleinere (Android)tablets is het prettige schermformaat dat makkelijk zowel in lengte als in de breedte makkelijk kan worden bekeken. Veel 7-inch tablets zijn dunner en daardoor eigenlijk vooral in de portretmodus te gebruiken.

De iPad mini is ook compacter om mee om reis te nemen, maar wie hem vooral thuis wil gebruiken, op de bank voor de buis, of ’s avonds in bed, kan beter voor het grotere scherm gaan. Dat geldt misschien ook voor (net niet brildragende) gebruikers op leeftijd: de lettertjes zijn echt een stuk kleiner.

De iPad mini kost 389 euro voor de 16 GB WiFi versie. Vergelijkbare modellen met een simkaart zijn fors duurder: vanaf 509 euro.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond