Deel dit artikel
-

Hands-on: iPhone (Pro) 15

Wellicht besluiten fabrikanten ooit nog eens om in plaats van ieder jaar om de twee jaar een nieuwe smartphone uit te brengen. Consumenten houden steeds langer vast aan hun toestel omdat nieuwe modellen hooguit incrementele veranderingen toevoegen. Apple zal de jaarlijkse frequentie niet snel loslaten. Het is onderdeel van het businessmodel geworden om ieder jaar weer een aantal kleinigheden te verbeteren of toe te voegen. Eerst in de duurste modellen, en een jaar later ook in de goedkopere.

Zo is het Dynamic Island, een informatiescherm bovenaan het toestel, nu ook beschikbaar op de reguliere iPhone, ondersteunt de hoofdcamera 48 megapixel en is het toestel voorzien van SOS-noodmelding via satelliet. Kortom, als je een jaartje wacht heb je alles uit de duurdere toestellen. Niet dat iPhone gebruikers deze innovaties enorm gemist zullen hebben.

Voor de nieuwste toevoegingen moeten we naar de Pro modellen. Die zijn dit jaar gesmeed uit titanium, dezelfde legering die wordt gebruikt voor de ruimte­vaartuigen die naar Mars gaan, en daarmee aanzienlijk lichter. Op het titanium wel makkelijk vlekken ontstaan die snel opvallen, maar met een beschermhoes eromheen (geen overbodige luxe) zou dat nauwelijks een probleem moeten zijn.

De nieuwe A17 Pro-chip is volgens Apple een monster­­zege voor gamers. Apple belooft games met ‘ongelooflijk gedetailleerde omgevingen en realistische personages’. Handig daarbij is de 120Hz-schermverversing die de reguliere modellen ontberen, evenals de always-ondisplayfunctie waarop je ’s nachts snel de tijd kunt controleren. Dat laatste is wel een gemis bij de goedkopere toestellen, maar het zal mij niet verbazen als deze functie opduikt bij de iPhone 16.

Voor iPhone 15 Pro Max is de belangrijkste toevoeging de 5x telelens­camera voor scherpere close‑ups van verder weg. Hiervoor is een complexe glazen structuur ontworpen, die het licht in viervoud weerkaatst. Zo is het licht langer onderweg in dezelfde ruimte, met als gevolg een nieuwe brandpunts­­afstand waar je veel verder mee komt. Omdat we dit toestel niet te leen kregen, kunnen we daar niets veel zinnigs over zeggen. De hoofdcamera, ultragroothoekcamera en frontcamera hebben specificaties die identiek zijn aan die van de toestellen van vorig jaar.

De vraag of je een normaal model of een Pro model moet kopen wordt eigenlijk volledig bepaald door je fotografiewensen. En dan nog: in grote lijnen zijn de verschillen minimaal, tenzij je veel wilt zoomen en ook voor nachtopnamen kun je beter een Pro aanschaffen.

Qua software missen de iPhones helaas wel de AI foefjes die Google met zijn recente Pixels heeft uitgerold, waarbij je gezichten uit een andere opname kunt vervangen, of objecten van hun achtergrond kunt losweken en verplaatsen.

En dan is er de nieuwe actieknop op de Pro mdellen waarmee je voorheen het geluid aan of uit kon zetten. De drukknop kan aan elke actie worden gekoppeld. Veel gebruikers geven aan dat ze die knop voor de camera gaan gebruiken, waarna ze ontdekten dat ze die knop dan wel wat lang ngedrukt moeten houden. Kennelijk heeft Apple dat gedaan om te voorkomen dat je per abuis op die knop drukt, maar een camera selecteren vanuit het hoofdscherm is echt sneller.

De nieuwe Pro-iPhones beschikken verder over Wi-Fi 6E-ondersteuning en het zijn de eerste Apple toestellen met Thread-radio waarmee ze direct kunnen communiceren met smarthome-apparatuur. Apple doet daar nu nog weinig mee.

Het belangrijkste nieuws was misschien wel dat  eindelijk USB-C wordt ondersteund voor opladen en datatransfer, al heb je voor de hoogste snelheden wel aparte kabels nodig die behoorlijk prijzig zijn. Met USB-C is wel een belangrijk bezwaar van de iPhone weggenomen. Je kunt de iPhone nu ook eindelijk opladen met de oplader van een MacBook.

De iPhones zijn dit jaar ook goedkoper, al moet dat wel worden gezien in de context van de inflatiecorrectie die Apple een jaar geleden toepaste op de iPhone 14 serie. In dat opzicht zijn de prijzen weer ‘normaal’. Apple blijft de iPhone 14 en zelfs 13 verkopen, de laatste zelfs voor iets meer dan 500 euro. Je hoeft dus niet de laatste iPhone te kopen, want oudere gaan nog jaren mee.

Waarmee ze terug zijn bij de opmerking in de inleiding: Apple mag met zijn iPhones best eens een jaartje overslaan. De grabbelton van innovaties begint een beetje leeg te raken, en dat zie je terug in de algehele smartphoneverkopen.

Wil je toch een nieuwe iPhone, dan adviseer ik de reguliere versie. De extra’s van de Pto modellen zul je echt niet missen

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond