Deel dit artikel
-

Hands-on Lab: iOS 6

De iPhone is aan versie vijf toe, de iPad is nog niet verder dan nummer drie, maar systeemsoftware iOS heeft deze week cijfertje zes gekregen. Vijftien procent van het iOS verkeer is reeds afkomstig van deze laatste versie.

Het goede nieuws: de update is gratis. Het slechte nieuws: oudere toestellen vallen buiten de boot. Of anders gezegd: ondersteunen niet alle functionaliteiten van iOS 6. Alleen iPad 3-gebruikers krijgen de beschikking over Apples persoonlijke assistent Siri, die trouwens plotsklaps een mannenstem heeft gekregen.

Dat niet alle hardware wordt meegenomen, kun je Apple echter moeilijk kwalijk nemen: de oudere hardware is voor sommige toepassingen gewoon niet snel genoeg. Wie een al wat oudere iPhone heeft (zoals de 3GS) kan om die reden beter de oude software laten staan.

Wat onmiddellijk opvalt (getest met iPad 3 en iPhone 4) is dat iOS stukken stabieler is dan de voorgaande versie. Op de iPad crasht Safari bijvoorbeeld niet meteen als we TechCrunch willen lezen. Het hele OS voelt nog sneller aan.

Niet minder dan tweehonderd nieuwe functies zitten er het nieuwe OS, al hangt het er van af welk iOS-apparaat je gebruikt. iPad-gebruikers hebben er eindelijk een mooie wereldklok bij gekregen, die iPhone bezitters al langer hadden.

De portefeuille-app Passbook voor het vergaren van kortingsbonnen, waardebonnen, toegangskaarten en instapkaarten vind je weer alleen in de iPhone. De teleurstelling was groot toen bleek dat de nieuwe iPhone 5 niet over NFC (near field communication) beschikte, maar de applicatie is ook zonder die technologie heel goed te gebruiken en bijzonder handig. Het is alleen afwachten of bedrijven als KLM en Albert Heijn snel met instapkaarten en kortingsbonnen komen, of die mogelijkheden toch liever in hun eigen app aanbieden.

Sommige nieuwe functies zijn van cosmetische aard: de App Store heeft een nieuwe vormgeving, en dat is even flink wennen geblazen. De updatebars zijn verwarrend en lijken niet van het soort dat wijlen Steve Jobs zou hebben goedgekeurd. De hele Store is er niet sneller op geworden.

Nieuw is dat de FaceTime-camera aan de voorkant nu ook werkt via 3G, maar aangezien de meeste dataplannen een limiet kennen, zal daar niet meteen veel gebruik van worden gemaakt. Ook handig: in iOS 6 kun je een gesprek weigeren door met een sms te reageren.

De grootste domper is de eigen kaartapp van Apple. Daar is de laatste paar dagen al veel om te doen geweest, bijna dagelijks worden nieuwe miskleunen ontdekt die overigens makkelijk gecorrigeerd kunnen worden. Google Maps oogde echter ook mooier en gedetailleerder, al moet gezegd dat ook dit went. Qua gebruik is de Apple app niet eens zoveel anders, maar een paar handigheidjes wordt node gemist, zoals Street View. De TomTom-navigatie blijft het sterke punt, de 3D-flyovers zijn overbodig.

Van Facebook-integratie tot een verbeterde inbox voor mail: het is goed dat het er is, maar een revolutie is iOS nauwelijks te noemen. Nee, iOS heeft een heel ander soort makeover nodig. Multitasking is al een stuk beter geregeld bij Android en Windows Phone 8, omdat apps die je even niet gebruikt niet telkens weggedrukt hoeven te worden,  maar makkelijker aan de zijlijn geselecteerd kunnen worden. De Applegebruiker, die al jaren multitasking op de computer is gewend, wordt nog steeds teruggeworpen naar de tijd dat computers maar één  programma tegelijk konden tonen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond