Deel dit artikel
-

Hands-on: Nuki Smart Lock 2

In de afgelopen 15 jaar testen, ben ik nog geen één gadget tegengekomen dat zo eenvoudig, snel en vlekkeloos was te installeren als de Nuki Smart Lock 2. Hoe veilig, hoe betrouwbaar en hoe handig is een slim slot en kunnen alle sleutels de deur uit?

Een paar jaar geleden was het testen van gadgets allemaal nog een stuk simpeler. Je kreeg een tandenborstel, stofzuiger of smartphone opgestuurd, opende de doos, gebruikte het apparaat intensief en schreef je ervaringen in een artikel.

Tegenwoordig moet je een vragenlijst invullen over wat mijn netwerkspecs zijn (wifi-extenders), welke verwarmingsketel ik heb (slimme verwarming), hoeveel volt mijn deurbel gebruikt (videodeurbel) en wanneer er een installatiemonteur kan langskomen (tv mediabox). Daarnaast wordt alles overhoop gehaald en zit ik vaak vast aan het systeem van mijn laatst geteste gadget.

Bij Nuki zag ik de bui ook al hangen: een nieuw slot, andere cilinder, extra gaten boren, een nieuwe deur….ik voorzag steeds meer problemen. Nergens voor nodig dus.

Neem alleen al het proces al vooraf: de installatiecheck, waarbij je kunt bepalen of een Nukismart lock wel op jouw deur is te plaatsen. Dat wordt bepaald aan de hand van duidelijke illustraties van sleutelrichting, sluitbewegingen, meerpuntsvergrendelingen, verschillende slotcilinders, ontgrendeling met sleutel aan de andere kant van het slot, deurbeweging, ruimte tussen slot en deurkozijn, deurgreep en dikte van de sleutel.

De Nuki Smart Lock 2 wordt net als zijn voorganger over de sleutel aan de binnenkant van de deur heen geplaatst, door eerst een metalen plaat aan het cilinder vast te maken (met twee schroeven aan de zijkant van het cilinder) en de Nuki over het plaatje en de sleutel aan de deur te klikken. Dit ging snel, effectief en ziet er mooi afgewerkt uit. Mooier nog dan voorheen. Geen sleutel meer aan de binnenkant met sleutelbos hangend onder de deurgreep, maar een strakke draaiknop.

De draaiknop kan op meerdere manieren gebruikt worden. Door kort op de middenknop te drukken wordt de knop automatisch naar links of naar rechts gedraaid (afhankelijk of de deur op slot was of open), dit kan echter ook vanuit de app, maar handmatig is natuurlijk ook mogelijk. Je smartphone verbindt je via bluetooth 5 met de nuki. Ook dit was via een paar handelingen gepiept en de app is simpel en overzichtelijk. Je ziet de toestand (open of dicht) van het gekozen slot (je kan namelijk meerdere nuki’s in je huis installeren), maar ook de toestand van de deur, open of dicht. Dit wordt bepaald aan de hand van een kleine sensor die je aan de deurpost plakt.

Wil je op grotere afstand de deur openen, dan zul je de Nuki Bridge erbij moeten betrekken. Deze plaats je als een klein stekkerblokje in het stopcontact, maakt verbinding via bluetooth met de Nuki smart lock, maar ook via wifi met het internet. Zodoende kun je op elke willekeurige plek de deur openen of een code versturen naar iemand die met de code de deur kan openen. Het opent ook wegen voor integratie met spraakdiensten als Alexa, Google Assistant en smarthome systemen als Apple Homekit, Homey, IFTTT en deurbellen als Ring.

Naast ‘installatie-angst’, had ik nog meer redenen om de installatie van een slim slot uit te stellen, zoals veiligheid en hackbaarheid. Die veiligheid blijkt niet minder veilig te zijn dan bij gebruik van een sleutel. Integendeel, de sleutel kun je nog verliezen en zul je alle sleutels en cilinders moeten vervangen. Bij de Nuki kun je bij het verliezen van je smartphone, kun je de rechten van je smartphone verwijderen en daarnaast nog steeds een sleutel gebruiken. Het risico op cybernackers is ook goed afgedicht en hetzelfde geldt voor het Blueborne beveiligingslek via Bluetooth.

Aanvankelijk was ik ook gewoon van mening dat het een overbodige gadget zou zijn. Hoe vaak heb ik nou iemand aan de deur die naar binnen wil als ik er niet ben? Ok, sinds ik de Nuki gebruik, heb ik nu één keer de deur opengedaan voor iemand die een geleend apparaat kwam terugbrengen. Deze belde aan via de Ring-deurbel en in de app kon ik hem laten weten dat ik er niet was, maar ook de deur opendoen, zodat hij het apparaat in de gang kon zetten.

Uiteindelijk blijkt dat ik de Nuki zelf het meeste gebruik, zelfs via mijn Apple Watch. Liet ik vroeger de deur nog weleens open als ik paar minuutjes naar de buren liep. Nou trek ik hem achter mijn dicht en bij terugkomst druk ik kort op mijn Apple Watch en opent de deur binnen een seconde. Je kan het zelfs zo instellen dat aan de hand van je locatie de deur open of slot gaat.

Als er dan nog iets over zou zijn waar ik me zorgen over zou maken, dan zijn het de 4 AA-batterijen en vooral als deze leeg zijn. Dat wordt gelukkig al snel ondervangen door een melding bij 20% batterijduur.

De bediening van de Nuki kan trouwens nog worden uitgebreid met een Nuki keypad, waardoor je naast de deur ook een code kan intypen voor het ontgrendelen. Of de Nuki fob, een kleine bluetooth knopje, dat als draadloos sleuteltje fungeert.

Ik heb zelf de smaak nu aardig te pakken en denk ik al onze uitgeleende sleutels aan familie en buren maar terugvraag. Lijkt me een stuk veiliger.

Specificaties:

Gewicht: 332g
Afmetingen: 110 x 60 x 62 mm
Stroomvoorziening: 4 AA-batterijen (levensduur van meer dan 6 maanden bij 8 keer vergrendelen per dag)
Vereisten: iOS- of Android-smartphone
Compatibiliteit:
– Europrofielcilinder met nood- en gevarenfunctie
– Zwitsers rond profiel met prioriteitsfunctie
– Engelse ovale cilinder met emergency-functie
– Knopcilinder
Communicatie: Bluetooth 5 / ZigBee
Vergrendelmodi: Ontgrendelen, Vergrendelen, Deur openen, Auto Unlock, Louck ’n’ Go, Auto Lock, Tijdsturing

Deel dit bericht

1 Reactie

Roland

Hi, leuk artikeltje!

Als je nu binnen bent, en vlakbij de deur, opent Nuki de deur dan ook? Ik heb een voordeur waar ik aan de binnenkant vaak langs loop.

Stel iemand gaat de deur uit, vergrendelt Nuki de deur. Als dan de 2e persoon naar buiten wil, moet deze de deur eerst ontgrendelen(je kunt dus niet gewoon de deur open doen). Klopt dat?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond