Deel dit artikel
-

Hands-On: Office for Mobile

Afgelopen week heeft Microsoft zijn alles-in-één Office applicatie die Word, Excel, PowerPoint en OneDrive combineert vrijgegeven voor Android en iOS. En die is meer dan ooit afgestemd op je smartphone.

Het is zeker niet de eerste keer dat Microsoft zijn mobiele Office software in een enkele applicatie stopt, maar van de nieuwe versie is pas echt werk gemaakt.

Voorheen kon je eigenlijk alleen schakelen tussen de belangrijkste applicaties Word, Excel en PowerPoint, maar de nieuwe universele app gaat veel meer uit van bepaalde handelingen die je met je smartphone doet, zoals het inscannen van Pdf’s, QR codes en tabellen met getallen die dan ook gelijk in Excel zijn te gebruiken.

En dat is dan het unieke aan deze versie voor Office. Microsoft heeft zijn belangrijkste applicaties (tekstverwerker, rekenblad en presentatieprogramma) gekoppeld aan de Office Lens applicatie die je voorheen alleen los kon installeren.

De Office Lens app is oorspronkelijk door Microsoft ontwikkeld als hulpmiddel om papieren documenten, foto’s en (aantekeningen op) in OneNote te scannen. OneNote zit overigens niet in de mobiele Office, net zomin als het mailprogramma Outlook, maar aantekeningen kun je wel maken.

Microsoft heeft verder alvast een aantal zeer aardige functies aangekondigd voor het voorjaar, zoals spraakherkenning voor Word. Of Card view in Excel die meer rekening met de mobiele weergave, waardoor je niet eindeloos door getallen hoeft te scrollen.

Microsoft blijft de losse applicaties overigens gewoon aanbieden, maar de integratie heeft enorm veel voordelen. De smartphoneversie van Office is veel beter afgestemd op wat je normaal met een smartphone doet: het inscannen, lezen en licht bewerken van documenten.

Maar het allermooiste is dat de mobiele Microsoft versie ook nog eens volledig gratis is te gebruiken zonder veel beperkingen. Alleen als je documenten in de cloud wilt opslaan of gebruik wilt maken van premiumfuncties heb je een abonnement nodig op Office 365. Dat abonnement kost nog geen 10 euro per maand (en dat is inclusief versies voor Mac en Windows).

De Office app is ook te installeren op een tablet, maar daar is hij niet voor bedoeld. Een tabletuitvoering met dezelfde functies is ook nog eens minder logisch. Een tablet fungeert toch meer als een notebook, zeker als je er een toetsenbord aan koppelt. Voor iPad of Android tablets ben je nu nog aangewezen op losse versies van Word en Excel, waarvoor je wel een 365 abonnement nodig hebt.

Met Office for Mobile heeft Microsoft een gevoelige klap toegebracht aan Google, die zelf gratis Office applicaties aanbiedt.

De toevoeging van OneNote zou wel handig zijn, aangezien de notities van het type platnotities uit Windows zijn. Daar kun je niet heel veel mee. OneNote is als volwaardig plakboek veel beter te gebruiken.

Voor opslag heb je verder geen OneDrive nodig. Microsoft garandeert compabiliteit met iCloud, Google Drive, Dropbox en Box.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond