Deel dit artikel
-

Hands-on: de Oxboard

Een Segway zonder stuur, een elektrisch skateboard over dwars, smartwheels, een personal transporter, een hoverboard…stuk voor stuk benamingen voor wat nu nog een merknaam is, de Oxboard. Ondanks de Engelse benaming een Nederlands product, drie keer zo duur als een Chinees equivalent. Is dat het ook waard?

Dat de Oxboard uniek is, zul je ontwerper en ondernemer Ernie Hiemstra ook niet horen zeggen. Er rust ook geen patent op het apparaat of de techniek ervan. Het is ook niet de eerste in zijn soort. Hiemstra heeft het concept van de Chinese versies overgenomen, uitgekleed tot de basis en er een totaal eigen product van gemaakt, waarbij hij het verschil tussen een ‘leuke gadget’ en een solide vervoersmiddel heeft weten te overbruggen.

De Oxboard maakt gebruik van vier gyroscopen die, zodra je erop gaat staan, de gebruiker in evenwicht houden. Het werkt zoals wordt omschreven op de website: je moet wel wat gevoel voor balans hebben, maar dan heb je het binnen een paar minuten onder de knie. Eenmaal in balans kun je licht wat voorover hellen om naar voren te bewegen of naar achter om te remmen of naar achter te bewegen. Als je één voet nog wat meer buigt, maak je een bocht. Het is echt zo simpel als het lijkt. In het filmpje hieronder heb ik het apparaat net 3 uur in gebruik en hebben de collega’s bij Besteproduct.nl mijn eerste bevindingen vastgelegd.

Hiemstra, onder meer ook eigenaar van Ergonomique, heeft de zwakke punten van de Chinese versies letterlijk verstevigd. Middenin, in het draaipunt, zit een stalen buis. Deze draait om een kern met speciaal ontwikkeld vet wat stofvrij is afgesloten en nooit vervangen hoeft te worden. Naast de hardware is ook de software speciaal ontwikkeld. Om de info van de vier gyroscopen te verwerken en de twee motors juist aan te sturen, is er een kleine processor aanwezig die de gebruiker laten voelen of alles vanzelf gaat of zelfs alsof jezelf ‘in control’ bent.

De Oxboard kan maximaal 15 kilometer per uur. Vanwege reglementen, want in werkelijkheid kan hij wel vijftig kilometer Geloof mij, vijftien is hard genoeg als je (net zo snel als een fiets) staand vooruit beweegt. Afhankelijk van je gewicht en de omgeving waarin je rijdt, kun je tussen de 15 en 20 kilometer afleggen op een volle lading. Het opladen gaat vliegensvlug, binnen twee uur zijn de twee batterijen weer volledig opgeladen.

Via een geheim menu, kwam ik overigens in de sportmodus terecht. De Oxboard reageert dan als een dolle en is moeilijker, voor mij althans, te bedienen. Ervaren skaters zullen er waarschijnlijk van smullen.

Of de Oxboard een groot succes wordt, is niet zo afhankelijk van de kwaliteit van het product, waarschijnlijk zelfs niet de prijs in dit geval, de toepassing zal het verschil tussen een korte hype of bruikbaar vervoersmiddel gaan bepalen. Op plekken waar men een step zou gebruiken en soms 10 kilometer op een dag aflegt (zoals op beursen, in magazijns, op events en festivals) is de Oxbard ideaal. Als vervanging van vouwfiets mist de Oxboard vering voor de oneven wegen en drempels. Het wordt ook afgeraden om in de regen te gaan rijden, maar dan kun je hem natuurlijk ook gewoon oppakken en gaan lopen.

Deel dit bericht

9 Reacties

Hugo

Is onderstaande ook van toepassing?

“Moet wel zijn verzekerd voor hij de weg op mag en valt onder de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen”.

Ox

Tsja…. Segway, Oxboard, whatever je het ook noemt. Je staat gewoon voor lul op zo’n ding.

Maar je hebt wel het voordeel dat je makkelijk al je tanden kwijt raakt.

Piet

Ja Hoor in de regen pak je hem ff op en ga je lopen. Heb je zo’n ding van 30 kilo bij je. Handig man. Nou Ernie heel veel succes in deze niche van de niche. Waardeloos als je het mij vraagt.

Han de vries

Nou.. wil ook niet bot uit de hoek komen, maar zit nog liever in een rolstoel dan dat ik hier op moet staan.

frenk

Nou ik vind hem geweldig zou hem heel graag willen hebben heb het nog nooit geprobeerd maar het lijkt me super gaaf….
Als jullie er 1 kennen missen zal ik er nooit meer afstappen zo uit bed op de oxboard haha
Gr

piet

Piet mag dan af en toe wel kritisch zijn, niet geheel onterecht blijkt wel weer.

http://www.sprout.nl/artikel/innovatie/oxboard-verboten-op-straat-en-stoep

n.

super voor mensen die beperkte energie hebben ivm gezondheid (ligt eraan wat je hebt natuurlijk)

Jorden

Eeh jullie zijn wel een beetje onredelijk want zo,n apparaat heeft ook voordelen je hoeft niet meer te lopen en het is een leuk apparaat voor kinderen je kan er namelijk veel leuke trucjes mee doen

Roel

Hoe is het een voordeel dat je niet meer hoeft te lopen?
Lekker een pizza (hoef je niet meer te koken), liggend op de bank met je spraakgestuurde tv( hoef je niet meer te zappen).
Hoef je niet meer te leven, eigenlijk..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond