Deel dit artikel
-

Hands-on: Samsung Gear S2

Wie praat over wearables heeft het al snel over smartwatches. De laatste jaren zijn er verschillende slimme horloges op de markt verschenen. De pogingen van Samsung om de smartwatch-markt te betreden waren tot nu toe niet echt geslaagd. Maar daar is met de komst van de Gear S2 verandering in gekomen. Direct vanaf het moment dat het nieuwe model op de IFA werd gepresenteerd, zijn de reacties zeer positief. Tijd om het zelf te testen.

De Gear S2 is er in twee versies. De één met een strak modern design en rubberen band (zwart of wit), de ander met een meer klassieke uitstraling en leren band. Op beide varianten is werkelijk niets aan te merken. Het design is in alle opzichten goed afgewerkt en de bandjes zijn eenvoudig te verwisselen. Coolblue stuurde ons het klassieke model in een speciale BALR. uitvoering. Naast de standaard leren band werd er ook een rubberen BALR. band bij geleverd.

Het horloge voelt stabiel en degelijk. Of het horloge net zo krasbestendig is als Samsung zegt zal na een aantal weken pas blijken. Vanwege het lichtgewicht en draagcomfort is het geen enkel probleem om dit uit te proberen.

Gebruiksgemak
Het is de eerste keer dat Samsung een horloge uitbrengt met een rond scherm. Dat ziet er fraai uit maar is ook functioneel vanwege de innovatieve roteerbare ring rondom het scherm. Met deze ring is het eenvoudig om te navigeren. Het grootste nadeel van een smartwatch is immers het kleine scherm, maar dat is hiermee opgelost. Jammer is dat er geen mogelijkheid is om een item te selecteren met een knop. Het scherm zal dus toch aangeraakt moeten worden. Er zijn wel een ‘terug‘- en ‘home‘-knop aanwezig.

Samsung heeft voor de Gear S2 gekozen voor het eigen besturingssysteem, Tizen. Het loslaten van Android Wear biedt verschillende voordelen. Normaal gesproken ontwikkeld het bedrijf een eigen softwarelaag die bovenop Google Wear komt. Aangezien dat nu niet hoeft, is er sprake van een zeer stabiel systeem. Bijkomend voordeel is dat het slimme horloge niet alleen met Androidtelefoons hoeft te werken, maar bijvoorbeeld ook met de iPhones. Samsung zou momenteel al aan de iOS-app werken. Op Android werkt de Gear S2 overigens alleen met versie 4.4 en hoger.

Connectiviteit
Met de Gear S2 is het mogelijk om de bijhorende smartphone via Bluetooth te koppelen. Via de app kan worden aangegeven van welke apps notificaties moeten worden doorgegeven. In het geval van messaging-apps kan er ook eenvoudig worden gereageerd. Door aan de ring te draaien, kunnen er verschillende standaard antwoorden of emoticons worden geselecteerd. Een spraakbericht lukt ook, maar helaas op dit moment alleen nog in het Engels. Voor een uitgebreid antwoord zal toch de telefoon erbij gehaald moeten worden.

Ook is het mogelijk om een verbinding via WiFi in stand te brengen. Dankzij die mogelijkheid hoeft de telefoon niet altijd in de buurt te zijn. Een mooie optie, maar het is ons tijdens deze testperiode nog niet gelukt. Maar ook zonder verbinding is het horloge bruikbaar. Zo kan er muziek worden geüpload, bijvoorbeeld voor tijdens het hardlopen.

S Health
Een goede smartwatch gaat goed om met gezondheid. Samsung heeft haar eigen S Health ontwikkeld dat ook op Samsung Galaxy-telefoons wordt meegeleverd. S Health heeft een eenvoudige en gebruiksvriendelijke Gear S2 variant. Naast een standaard stappenteller en hartslagmeter zorgt deze smartwatch voor actieve controle. Het is niet nodig om van te voren te zeggen dat je gaat fietsen of wandelen. De Gear S2 komt er direct achter en stuurt aanmoedigingsberichten, ook wanneer je te lang stil zit. Natuurlijk moet je hier wel van gediend zijn, anders is het irritant. De mogelijkheden gaan vrij ver. Zo is het mogelijk om naast beweging ook voedingspatronen bij te houden. Aangezien dat wel handmatig ingevuld dient te worden, kost dat veel tijd.

In de bijbehorende appstore zijn verschillende apps te downloaden, zowel gratis als tegen betaling. Grotendeels betreft dit grote variëteit aan wijzerplaten. Werkelijk alles is te vinden, van modern tot klassiek. Overige apps zijn nog wat beperkt. Naar verwachting zullen er snel meer apps bijkomen.

Eindconclusie
De Samsung Gear S2 is een van de eerste echt geslaagde smartwatches. Het innovatieve en zeer eenvoudige gebruiksgemak is een grote stap in de goede richting. Daarnaast hoef je je ook niet te schamen om hem te dragen, beide varianten zien er goed uit. De software is stabiel en echt smart. Wel moeten er nog veel apps bijkomen en is Nederlandse spraakbesturing zeer gewenst. De prijs van 399 euro staat in verhouding met de kwaliteit.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond