Deel dit artikel
-

Hands-on: tado slimme aircobediening

Dat ik in de zomer nog een artikel zou schrijven over tado, het slimme thermostaatsysteem, dat had ik ook niet verwacht. Hoewel dit eigenlijk best een mooi moment is om je verwarming goed onder handen te nemen. Vooral omdat je met hetzelfde systeem ook je airco en warmtepompsysteem kunt bedienen.

Als je in je huis of kantoorpand een combinatie gebruikt van een cv-systeem met airco’s of lucht-lucht warmtepompen en alles samen vanuit één app wil bedienen (en op elkaar wil laten afstemmen), lees vooral door. Maar ook als alleen je airco slim wil maken en van een afstand wil bedienen.

Nu gebruik ik zelf naar grote tevredenheid tado in combinatie met een cv-ketelbediening en een aantal slimme radiatorknoppen, maar het kantoorgedeelte aan huis is alleen voorzien van een airco. Een Daikin Ururu Sarara om precies te zijn. De creme-de-la-creme onder de airco’s die na installatie van duizenden euro’s niet eens van een wifi-module is voorzien. Tel hier nog eens een kleine 150 euro voor neer en dan zou alles vanuit mijn bed te bedienen moeten zijn. En inderdaad, bedienen wil nog wel lukken, een tijdschema instellen ook, maar de enige info die ik vanaf een afstand doorkrijg is een huidige ruimtetemperatuur, die na wat metingen ook nog eens niet correct blijkt te zijn. De luchtvochtigheid, die ik graag op 55 procent wil hebben, moet ik gissen en eigenlijk weet ik niet of ik de ruimte nou moet verwarmen, verkoelen, ontvochtigen of bevochtigen.

Weggegooid geld, helemaal als je kijkt naar de prijs van de tado slimme aircobediening. Die tijdens het schrijven nu 69 euro kost. Ok, je moet dan wel reeds gebruik maken van tado, anders komt daar nog wel een keer 99 euro bij voor de internetbridge, deze verbindt je tado aircobediening met je netwerk en zo kun je weer gebruik maken van de tado app.

De eerste winst zit hem voor mij al in de goeie temperatuursensor en luchtvochtigheidssensor. Deze worden 24 uur per dag in de gaten gehouden en al zou ik verder niets met het systeem doen, de info die ik terug kan zien in een grafiek is het voor mij al waard. Ik weet precies wanneer ik wat moet doen met de airco. Maar goed, ik heb liever dat ik daar niet over hoef na te denken en dat de airco dat voor me zou doen. En dat is nou precies wat mijn airco met zijn wifi-module en app mist en wat tado toevoegt. Daar kan ik aangeven wat de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte moet zijn en wanneer, ik heb er geen omkijken meer aan.

Het grote verschil zit ‘m vooral in de bediening van de airco. De wifimodule van Daikin zit namelijk in de binnenunit (net zoals de temperatuursensor), de tado aircobediening plaats je ergens tegenover deze unit. Het is in feite een wifi-afstandsbediening. Tijdens het installeren gebruik je zelfs de originele afstandsbediening en wanneer deze is herkend door de app, geeft het tado kastje de opdrachten via wifi weer door als infrarood. Je airco heeft dus geen speciale wifi-module nodig, als ie maar te bedienen is met een infrarood afstandsbediening die op het schermpje de huidige instellingen laat zien.

Overigens ging de installatie bij mij niet vlekkeloos. Blijkbaar was mijn airco van een nieuw exotisch type, dat deze nog niet was toegevoegd. Ik heb via de app de proef op de som genomen. Gemeld dat de afstandbediening niet was herkend. Een dag later kreeg ik een persoonlijk bericht met meerdere vragen en het verzoek om wat foto’s van de afstandsbediening. Al gauw kwam hierna de melding van het supportteam dat ze speciaal voor mijn afstandbediening een aanpassing hadden gemaakt en of ze deze rechtstreeks naar mijn tado module mochten doorzetten en ik bereid was mee te draaien in het bètateam. Hierna verliep alles vlekkeloos. Terwijl men niet wist dat ik als journalist hier een artikel over schreef, kreeg ik snel hulp en werd er gewerkt aan oplossingen. Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit zulke goeie support kreeg als consument, laat staan als journalist. Extra pluspunt.

Ten slotte probeer ik altijd nog een kanttekening plaatsen of een minpuntje opnoemen, om het artikel wat in balans te brengen. Het enige wat ik kan bedenken, maar dat is dan misschien meer een ‘feature request’, de mogelijkheid zelf wat afstandsbedieningsknoppen aan de app te ‘leren’. Aan de andere kant, tado is ook toe te voegen aan Apple Home, Google Assistant en Amazon Alexa, wat het activeren van de airco nog makkelijker maakt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond