Deel dit artikel
-

Hashtag al dertien jaar oud

Twitter vierde zondag de dertiende verjaardag van de #hashtag. In de afgelopen jaren groeide het welbekende ‘hekkie’ uit tot wereldwijd fenomeen.

De hashtag werd in 2007 ontwikkeld door Twitter-programmeur Chris Messina. Die stelde voor om de hashtag te gebruiken voor het groeperen van onderwerpen, zodat deze online makkelijker konden worden teruggevonden.

In de loop der jaren is de hashtag gebruikt om belangrijke zaken te agenderen, bewegingen te starten en actualiteiten te bespreken, ook buiten Twitter om.

Bekende voorbeelden was de hashtag #metoo waarmee vrouwen wereldwijd nare ervaringen op het gebied van seksuele intimidatie deelden.

In Nederland hadden we twee jaar eerder al een voorloper, toen schrijfster Anke Laterveer een nationale beweging startte, luisterend naar de hashtag #zeghet.

Na de dood van Trayvon Martin in 2013 spraken Afro-Amerikanen zich op sociale media uit tegen racistisch politiegeweld. #BlackLivesMatter is sindsdien altijd al een belangrijke hashtag op Twitter geweest. De dood van George Floyd dit jaar bracht mensen wereldwijd op de been om te protesteren tegen institutioneel racisme en politiegeweld. En dus werd hashtag #BlackLivesMatter weer in alle hevigheid ingezet.

Nederland bleef niet achter. Voorafgaand aan het #boerenprotest en #lerarenprotest spijbelden scholieren in februari massaal voor een beter klimaat. Jongeren trokken in groten getale naar het Malieveld, geïnspireerd door klimaatactiviste en scholier Greta Thunberg en de Belgische klimaatspijbelaars. Was geboren #klimaatspijbelaars.

Het KNMI besloot vorig jaar om stormen met code oranje of rood een naam te geven om zo het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten. Begin dit jaar was Nederland in de ban van #Ciara en #Dennis.

Ook in 2018 werd Nederland geteisterd door stormen. Het openbaar vervoer lag plat en duizenden forenzen strandden op treinstations. Via de hashtag #stormpoolen riep Twitter-gebruiker Ionica Smeets andere gebruikers op om vastgelopen reizigers te helpen. In de loop van de dag ontstonden files rondom diverse stations.

Foto Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond