Deel dit artikel
-

HbbTV kruipt richting tweede scherm

De HbbTV-standaard gaat ondersteuning bieden voor tweede scherm-toepassingen, zodat apps extern kunnen worden opgestart of met de tablets de televisie kan worden bediend. Dat bleek gisteren op een presentatie van het HbbTV Forum tijdens het Media Park Jaarcongres in Hilversum.

HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) is een nieuwe vorm van ‘superteletekst’, waarmee omroepen hun diensten kunnen innoveren door interactiviteit aan het televisiekanaal te koppelen. Via HbbTV kunnen kijkers desgewenst zappen naar andere relevante programma’s of uitgesteld kijken. HbbTV-diensten zijn te activeren met de rode knop op de afstandsbediening.

In maart van dit jaar heeft het HbbTV Forum Nederland, bestaande uit omroepen, hardwarefabrikanten en distributeurs, besloten om in Nederland de 1.5 versie te gaan gebruiken, maar eind dit jaar worden de specificaties verwacht van HbbTV 2.0 en die biedt nog meer mogelijkheden, zoals ondersteuning voor HTML5, en ondertiteling.

De meeste nieuwe tv-toestellen ondersteunen HbbTV, en toch is maar een beperkt aantal Nederlanders in staat om de interactieve technologie te gebruiken. Alleen de satelliet geeft het signaal door, de grote kabelaars nog niet. Enkele kleinere kabelnetten zijn sinds kort aan het experimenteren. Satellietkijkers maken echter goed gebruik van de mogelijkheden.

Toestellen van Philips hebben een HbbTV-marktaandeel  van 33 procent, Samsung volgt met 28 procent.

De mogelijkheden voor adverteerders blijven beperkt. Dat komt omdat het uitzendsignaal moeilijk is de synchroniseren met advertentieservers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond