Deel dit artikel
-

Headset Apple heet Vision Pro, start van ‘spatial computing’

Apple lanceerde vanavond zijn eerste AR/VR headset die anders dan voorspeld Vision Pro heet. Tim Cook introduceerde daarmee een nieuwe categorie die Apple ‘spacial computing’ noemt.

De bril, die volgend jaar beschikbaar is voor ruim 3499 dollar, lijkt op een dikke skibril. Met EyeSight blijven de ogen zichtbaar voor mensen om je heen. Omgekeerd zie je iedereen die dichterbij komt, ook als je een film kijkt. De bril maakt gebruik van  23 miljoen pixels per lens, meer dan bij 4K tv.

Alle content wordt bediend met de stem en de vinger. Elementen worden actief door er naar kijken. Er zijn geen controllers of een fysieke muis. Wel kan een toetsenbord of trackpad wordt aangesloten via Bluetooth.

De gebruikersomgeving bestaat uit Safari schermen. De omgeving is daarmee vertrouwd voor Mac en iPad gebruikers. Ook FaceTime is aanwezig. Ook kunnen iPhones en iPad apps naar Vision Pro worden getransporteerd. Er komt een speciale App Store voor de headset.

Met de aanwezige camera’s kunnen 3D opnamen worden gemaakt. Panoramafoto’s kunnen vervolgens kamervullend worden bekeken. Voor de bril is nog wel een overigens compacte externe batterij nodig.

Opvallend was de aandacht die Apple vanavond besteedde aan de entertainmentfuncties. Films kunnen in 3D worden bekeken. Professionele toepassingen werden slechts kort aangestipt.

De presentatie maakte meer indruk dan verwacht. Apple lijkt erg zijn best te hebben gedaan op de software en gebruikersinterface, iets dat concurrenten zoals Meta behoorlijk hebben verwaarloosd.

Voor de hardware zijn alleen al 5000 octrooien gedeponeerd.

De presentatie van Apple tijdens WWDC 2023, hoewel weer fysiek toegankelijk voor ontwikkelaars, was vooraf opgenomen.

Het eerste uur werd besteed aan nieuwe software. Zoals verwacht blijken iPadOS en iOS 17 (gepland voor het najaar) geen schokkende veranderingen te ondergaan. Apple heeft de Telefoon-app in iOS sterk verbeterd, Live Voicemail biedt live transcriptie van de voicemail terwijl deze wordt ingesproken. FaceTime krijgt ondersteuning voor berichten, terwijl de Berichten-app nieuwe zoekfilters krijgt. Met de Check In-functie kunnen gebruikers onder meer aangeven dat ze veilig gearriveerd zijn.

De iPad krijgt een nieuw toegangsscherm en de Gezondheid-app komt naar de iPad. Apple maakt ook het werken met pdf’s makkelijker. Gebruikers kunnen makkelijker aantekeningen maken, een handtekening toevoegen of maken en meer. De pdf-functie wordt ook toegevoegd aan de Notities-app,.

macOS 14 wordt uitgebracht als Sonoma en wordt vooral gekenmerkt door widgets die los op het bureaublad kunnen worden geplaatst. Dat kunnen ook widgets van de iPhone zijn, zonder ze op de Mac te installeren.

Een nieuwe game modus in macOS zorgt ervoor dat een game de hoogste prioriteit krijgt.

Apple TV krijgt voor het eerst ondersteuning voor FaceTime, Zoom en WebEx.

Aan watchOS 10 zijn twee wijzerplaten toegevoegd: Palet en Snoopy. De Palet-wijzerplaat toont de tijd in allerlei kleuren met drie lagen die elkaar overlappen. Als de tijd verandert, veranderen ook de kleuren.

Apple Watch kan nu automatisch verbinding maken met fietsaccessoires met Bluetooth, zoals krachtmeters en snelheids- en cadanssensoren. Daarbij worden nieuwe meetgegevens ondersteund, zoals fietskracht (watt) en cadans (rpm), en extra work-out-weergaven, zoals vermogenszones. Bluetooth-verbindingen worden ondersteund voor binnen en buiten fietsen en voor GymKit.

Apple kondigde vanavond ook nog hardware aan, met name voor professionele gebruikers, zoals de Mac Studio en Mac Pro. Mac Studio is uitgerust met M2 Max en de nieuwe M2 Ultra. Mac Pro is de laatste Mac die overgaat op Apple silicon.

Mac Studio met M2 Max is volgens Apple tot 50 procent sneller dan Mac Studio van de vorige generatie en vier keer sneller dan de krachtigste 27-inch iMac met Intel-chip. Hij is verder voorzien van een 12-core CPU, een GPU met tot 38 cores en tot 96 GB centraal geheugen met een geheugenbandbreedte van 400 GB/s.

Mac Studio en Mac Pro zijn vanaf vandaag te bestellen en zijn vanaf dinsdag 13 juni verkrijgbaar.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Henk

Wordt niets. De Samsung Gear VR leverde 8 jaar geleden al metaverse toepassingen, 360 graden 3D video, 360 graden 3D multi camera concerten en sport zoalsde NBA, storytelling, virtual tours in musea en toeristische trekpleisters, apps voor medische wereld. Mensen willen geen bril of een headset drage. Zie 3D tv.
Het is wederom een hilarische Apple hype. Apple loopt minimaal 4-5 jaar achter op echte tech teuzen als Samsung. Achterstand wordt alleen maar groter en groter. Dit wordt wederom een Apple flop net als die Apple auto.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond