Deel dit artikel
-

Heemskerk wil gps inzetten bij zoeken parkeerplek

Niet meer die eeuwige rondjes rijden op zoek naar een vrije parkeerplaats. Als het aan staatssecretaris Heemskerk ligt moet dat beeld in de toekomst werkelijkheid worden. Hij wil weten of het mogelijk is om met gps automobilisten snel naar een vrije parkeerplaats te leiden.

Staatssecretaris Heemskerk en het ministerie van Verkeer & Waterstaat onderzoeken of de markt hier een kans laten liggen voor een betere doorstroming in binnensteden. Het advies- en ingenieursbureau DHV voert het onderzoek uit. Heemskerk geeft de opdracht voor de verkenning, om meer innovatieve ICT van de grond te krijgen.

Het gebruik van een dergelijk navigatiesysteem dat automobilisten naar een vrije parkeerplek leidt, levert voordelen op voor mobiliteit en milieu. Zo blijkt uit onderzoek van TNO in 2007.

Het aantal kilometers van een automobilist op zoek naar een parkeerplek kan tot 30 procent afnemen wanneer een dergelijk gps-systeem wordt gebruikt. De hoeveelheid uitstoot van CO2 en fijnstof zou ook met 30 procent dalen. Uit het onderzoek bleek ook dat het gebruik van navigatiesystemen een vermindering van kleine aanrijdingen met voetgangers en fietsers oplevert.

Gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag, Groningen en Rotterdam, staken ook al de hoofden bij elkaar om een gecentraliseerd systeem te ontwikkelen dat weet welke parkeerplekken beschikbaar zijn.

Bron foto: rileyroxx (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond