Deel dit artikel
-

Heftige reactie OD2 op komst Napster

Met de komst van Napster dreigt een prijzenslag op de Europese markt voor downloads. Als reactie op de komst van Napster verlaagde OD2 onlangs de prijzen voor zijn muziekdownloads. En daarbij gaat het niet om zo maar een prijsverlaging. Nee, de prijzen werden maar liefst gehalveerd.

Dat OD2 de prijzen heeft verlaagd, kan niet alleen worden gezien als een bliksemafleider rondom alle publiciteit die Napster nu ten deel valt. Het is een duidelijk signaal dat er wel eens een prijzenoorlog zou kunnen uitbreken op de markt voor Europese downloads.

Tot nu toe maakt bijna twee derde van de Europese aanbieders van muziekdownloads in Europa gebruik van OD2. En daarmee maakt de dienst van onder andere Peter Gabriel in feite de dienst uit in Europa. De vraag is hoe lang nog. Industriewatchers denken namelijk dat OD2 het meest te verliezen als Napster en iTunes van Apple de Europese downloadarena betreden.

Apple's iTunes is een onwaarschijnlijk grote hit in de Verenigde Staten. Het wist tot nu toe 70 miljoen songs te verkopen in het eerste jaar dat het actief was in de VS. Apple heeft altijd gezegd dat het ook van plan is om iTunes ooit in Europa aan te bieden. Over wanneer dat zou moeten gebeuren, heeft Apple echter zijn kaken altijd stijf op elkaar gehouden. Nu Napster de arena ook heeft betreden, is dat moment waarschijnlijk dichterbij gekomen.

Europese platenbonzen hopen in ieder geval dat er in de nabije toekomst meerdere muziekdownloaddiensten zoals Napster en iTunes zullen worden aangeboden. Het is voor hen een interessante bron van inkomsten en zij hopen dat daarmee het succes van illegale muziekruildiensten zoals Kazaa en eDonkey gekenterd wordt. Een indirect gevolg ervan zou kunnen zijn dat er een prijzenoorlog uitbreekt op de markt voor Europese muziekdownloads. OD2 lijkt daartoe het startschot te hebben gegeven.

Deel dit bericht

3 Reacties

arthur

Ik geloof het allemaal wel. OD2 is niet voorbereidend op klanten die niet van microsoft houden, mozilla is niet de juiste browser.Kan gebeuren, dan maar met explorer. Helaas ik heb een koekie probleem omdat ik een firewall aan heb staan. De groeten met OD2, ze zijn een klant minder. Eerst maar eens dit soort klantonvriendelijke site's updaten en daarna pas prijsje stunten!

Dennis

OD2 richt zich inderdaad op de massa die precies het goede besturingssysteem heeft met de goede windows media player en de goede browser. Al met al zijn de diensten van OD2 zo gebruiksvriendelijk als Microsoft (niet dus). Apple verkoopt geen WMF DRM bestanden maar de gewone AAC (MP4) die op vrijwel alle MP3 spelers draaien. Als ik iets koop wil ik niet een hele technische wirwar met rechten zolang ik lid ben of rechten om iets slechts 2 keer over te kunnen zetten. Ik werk met 3 computers en wissel minstens ieder jaar een computer in. Dat is niet te doen met de 'oplossing' van OD2.

radja

DRM beperkt mijn mogelijkheden te veel. ik zal nooit betalen voor een bestand met DRM. dat beperkt mijn wettelijke mogelijkheden te veel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond