Deel dit artikel
-

Heineken en Qi in podcasting

Heineken Music is deze week met hulp van interactief reclamebureau Qi begonnen met podcasten. Een podcast is een 'show' die opgevraagd kan worden via internet en afgespeeld kan worden op een mp3-speler, bij voorkeur de iPod van Apple. Heineken is het eerste grote bedrijf dat experimenteert met deze vorm van radiomaken.

Podcasting is door Van Dale al eens uitgeroepen tot woord van de week en is het via RSS-feeds ophalen van mp3-bestanden naar de computer. Die betanden dienen vervolgens weer gesynct te worden in de mp3-speler. Podcasting maakt gebruik van RSS 2.0 technologie, waarbij het mogelijk is om via zogenaamde enclosures bestanden mee te zenden. Adam Curry is een van de drijvende krachten achter Podcasting. Met de website www.ipodder.org probeert hij met technische oplossingen het podcasten zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Volgens Heineken past podcasten goed bij Heineken Music. Op www.heinekenmusic.com is een audiofile geplaatst die opgevraagd kan worden en op een willekeurige mp3-speler kan worden afgespeeld. Heineken is het eerste grote merk dat het relatief nieuwe 'Podcasting' omarmt en inzet als middel om haar doelgroep te bereiken. Het bevestigt hiermee haar ambitie om nieuwe technologie in te zetten voor marketingcommunicatie doeleinden.

Heineken Music organiseert parties en festivals over de hele wereld en staat daarmee midden in de hedendaagse muziek scene. Dat zorgt voor een constante stroom aan content als interviews, muziek en liveverslagen. In audiovorm is dit een Podcast en kan direct worden aangeboden aan de doelgroep.

De eerste Heineken Music Podcast is volgens Qi niet onopgemerkt gebleven. De feed is inmiddels opgenomen in allerlei podcasting directories. Verder hebben verschillende nationale en internationale Podcast sites over de Heineken Music feed geschreven. Jeroen de Bakker van Qi verwacht veel van podcasting. “Ik denk dat dit nog maar het begin is. Andere merken zullen ongetwijfeld volgen,” aldus De Bakker.

Deel dit bericht

9 Reacties

Eddie Adams

Podcast directory: http://www.potkast.com

Tibor

Heineken en Qi slaan echter de plank volledig mis. De site is niet te zien op IE en Safari op de Mac. Er staat een boodschap dat ik Mozilla moet downloaden. Firefox lukt ook niet. Met Mozilla een XML parse error bij het klikken op meer info over de podcast. Leuk idee, uitvoering ronduit beroerd. 

Adam Curry

Geschiedenis van Podcasting: http://ipodder.org/history

Peter

Het podcasten ontgaat mij een beetje. Volgens mij is het een verzonnen term om hip te lijken (wat vaker gebeurd is). Okee, het aanbieden van een RSS feed is een techniek waar ik de voordelen van zie, maar waarom is 'podcasten' anders dan het online zetten van een MP3tje en vervolgens zeggen: "Hee, we hebben een MP3tje online staan"? Met casten heeft het sowieso niets te maken en kan een vergelijking met radio, volgens mij, niet gemaakt worden.

Peter Jan

@ Peter De grap is dat je met één programma (bijvoorbeeld iPodderX voor OS X) toegang krijgt tot alle podcasts waar je (gratis) op geabonneerd bent. Je hoeft dus niet meer de website te bezoeken van Adam Curry voor de Daily Source Code en de website van Dawn en Drew voor de Dawn and Drew Show etc. Ik open gewoon iPodderX en heb in één klap toegang tot alle laatste podcasts naar mijn keuze. Okay, de term wordt inderdaad gehyped (zie Heineken) maar ik vind het wel degelijk een nieuw concept met nog onaangeboorde mogelijkheden (denk aan het onderwijs).

Roel

Het stelt op zich nog niet heel veel voor Peter, maar de media aandacht die ze krijgen door (één van) de eerste(n) te zijn is natuurlijk fantastisch: Resultaten 1 – 10 van circa 2.860 voor heineken podcasting (google.com). Voor Qi is het bijna net zo interessant qua aandacht: Resultaten 1 – 10 van circa 2.060 voor Qi podcasting.

Roel

Een bericht naar aanleiding van Tibor:Bij mij werkte alles prima en iedereen weet dat Safari een instabiele browser is voor geavanceerde sites. Prima opgelost door Heineken wat mij betreft. Verder is de RSS feed op de landingpage ook een nette oplossing voor Safari gebruikers..

Roel

Beste naamgenoot, een bezoeker van ipodder had daarover de volgende opmerking:"The only thing is… The Heineken music site does not support Safari, the Mac browser. Pretty dumb, considering that iPod is from Apple"

Wil

Aan beide Roels :-)Stom van Heineken hè?Kunnen ze eens een keertje iets doen voor de 10 (?) procent Apple computergebruikers…Maar ja, Heineken is altijd voor de grote hoop gegaan

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond