Deel dit artikel
-

Heksenjacht op zwarthandelaren bij eBay

Een speciale commissie van de belastingdienst in Düsseldorf houdt zich bezig met het opsporen van eBay-handelaren die de belasting proberen te ontlopen. Sommige eBay-handelaren strijken fikse winsten op door zich als particuliere verkopers voor te doen en hun verdiensten niet op te geven bij de belastingdienst.

Naast particulieren bieden duizenden handelaren artikelen te koop aan via de online veiling eBay . Zij dragen voor een belangrijk deel bij aan de mondiale omzet van zo'n 15 miljard dollar per jaar.

Het gros van de handelaren draagt keurig omzetbelasting af, maar een klein deel probeert de belasting te ontlopen via zwarthandel. Hoeveel geld er aan de strijkstok blijft hangen is niet bekend.

Om de zwarte handelaren op te sporen zet de Duitse staat nu een speciale zoekmachine in: Xpider. Die gaat de aanbiedingen op eBay analyseren. De zoekmotor is ontwikkeld door een dochter van de Deutsche Borse Systems AG, Xlaunch. Volgens Duitse bronnen is de zoekmotor al een tijdje aan het werk, hoewel het Ministerie van Financiën in Bonn hierover geen details wil vrijgeven.

De zoekmachine moet particulieren identificeren die heel veel spullen aanbieden op eBay. Maar experts betwijfelen of Xpider veel nuttige gegevens boven water weet te halen. Veel particulieren gebruiken immers schuilnamen als Donald Duck en Schneewittchen.

Bovendien is het erg moeilijk om aan te tonen wat wel en geen commerciële aanbiedingen zijn. "Sommige belastinginspecteurs zullen de verkoop van vijf fietsen al willen belasten, vertelde eBay"-woordvoerder Joachim Guentert vorige week aan Die Welt.

Belastingexperts raden eBay-gebruikers aan om de bonnen van de aankopen via eBay goed te bewaren. Als aangetoond kan worden dat de inkoopprijs van een artikel hoger is dan de verkoopprijs zal de belastingdienst geen maatregelen nemen.

Particulieren hebben vooralsnog baat bij de heksenjacht van de Duitse belastingdienst. Als handelaren zich voordoen als particulieren kan immers geen garantie worden geboden op de producten die worden verkocht.

In Nederland is nog geen sprake van zwarthandel via online veilingen en marktplaatsen, zegt marketing manager Sandra van Wersch van eBay. "Er is een keer door de Belastingdienst geïnformeerd naar een particulier die bij ons iets had aangeboden, maar daar bleek niets mee aan de hand te zijn."

Ook Frank Crébas, sitemanager van Marktplaats.nl , krijgt niet de indruk dat bedrijven misbruik van de regels maken. "Uiteraard is de afdracht van omzetbelasting door handelaren niet onze zaak," zegt Van Wersch van eBay. "We wijzen ze wel op hun verantwoordelijkheden."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond