Deel dit artikel
-

‘Helft van de A/B-testen klopt niet’

“De helft van de A/B-testen klopt niet. De opzet ervan is verkeerd of de resultaten worden verkeerd geïnterpreteerd”. Ton Wesseling wil hier een einde aan maken en begint het bedrijf Testing.Agency, waarbij hij een online tool exploiteert die testen op maat maakt.

Een kleine week geleden ging Testing.Agency formeel van start na een paar maanden proefdraaien bij eigen klanten. Wesseling zoekt nu een paar niet-klanten om de praktische kant van zijn nieuwe dienst te testen. “Dit is een internationaal schaalbaar platform. De prijs per test zal tussen de 250 en 300 euro liggen.”

Zelfs de grootste internetbedrijven in Nederland testen volgens Wesseling niet goed. “Een webanalist is geen statisticus en vaak klopt de opzet van de testen niet”, waardoor de resultaten per definitie niet bruikbaar zijn voor het doel. Kort voor de zomer publiceerde de ondernemer een lijst met de twintig meestgemaakte fouten in zijn vakgebied.

Testing.Agency komt voort uit Wesselings Online Dialogue, dat de meerderheid van de aandelen in handen heeft. Martijn Reintjes heeft de minderheid. Hij is operationeel directeur en brengt zijn kennis over online development met buitenlandse freelancers mee om een virtueel team op te bouwen.

Wesseling: “Online Dialogue is een consultancybedrijf, Testing.Agency is een IT-fabriek om A/B-testen op maat te maken. Simpel gezegd: de klant stopt data in een workflow tool en dat komt bij ons in een projectmanagementsysteem dat een ontwikkelaar erbij zoekt. Hij schrijft de code voor de test, die nog wordt nagekeken, en na twee dagen kan de klant aan de slag. Het maakt ons niet uit wat ze testen. Na twee weken krijgen ze een rapport met de resultaten.”

De Utrechtste ondernemer denkt dat er veel animo voor een systeem als het zijne is. Behalve niet goed uitgevoerd zijn A/B-testen ook vaak duur. De software en online tools an sich niet per se. De werkzaamheden er omheen maken het duur. Niet zelden zonder dat er ook maar enig doel wordt bereikt.

Foto: Dhilung Kirat (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond