Deel dit artikel
-

Helft Duits e-commerce via marktplaatsen

Duitsland blijft bij uitstek een land waar de consument primair via marktplaatsen koopt. De grootste stijgers zijn echter multichannel retail en fabrikanten die direct aan de consument verkopen.

Traditioneel gezien is het derde kwartaal in e-commerce het zwakste. De noodzakelijke aankopen zijn doorgaans al gedaan en het land staat op de drempel van de feestmaand en bulkkortingen. Niettemin boekt de Duitse e-commercemarkt in het derde kwartaal zijn grootste groei dit jaar.

De online handel met producten steeg in het derde kwartaal met 14,8 procent tot 22,2 miljard euro. Bij het huidige tempo kan de e-commercemarkt volgend jaar over de grens van honderd miljard euro per jaar gaan.

Het jaar 2021 laat een kwartaalgroei zien die meer dan de helft hoger lag dan vier jaar geleden (toen: +9%). Met name het coronavirus wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden. De consument heeft een gedragsverandering ondergaan en grijpt structureel vaker en makkelijker naar een site of app om te shoppen.

Nieuwe cijfers van belangenorganisatie Bundesverband E-Commerce und Versandhandel Deutschland (BEVH) laten dat zien.

Opvallen is de mate waarin een deel van de fysieke retailers weet te profiteren van de online omslag. Gekeken naar waar de digitale verkopen plaatsvinden, laat multichannel retail de grootste groei zien: 21,2 procent. ‘Direct to consumer’, wat jargon is voor af-fabriek verkopen, stegen met 20,5 procent. Fabrikanten die afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in het optuigen van hun online verkoopkanaal plukken daar nu de vruchten van en vinden ook de punten om op door te investeren.

De handel op online marktplaats steeg met 15,3 procent tot 10,7 miljard euro. Dat is 48 procent van het totaal van 22,2 miljard euro. Amazon is niet de enige marktplaats, maar wel de grootste. Anderen zijn OTTO, eBay en Zalando. Gezamenlijk vangen zijn ongeveer elke derde euro die bij een online winkel wordt uitgegeven.

Foto: Isengardt (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond