Deel dit artikel
-

Helft Europa’s grootste marketplaces zijn specialist

De helft van Europa’s grootste marketplaces zijn op een of andere manier gespecialiseerd in een bepaald domein, aldus de jongste ‘Top 100 Cross-Border Marketplaces Europe’.

Het gaat om Etsy, Discogs, Bandcamp, Uber Eats en Vinted. De andere vijf zijn generieke handelsplatformen zoals AliExpress en Amazon.

De top tien blijft stabiel, hoewel sommige scores zijn veranderd. Nieuwkomer is Temu (PDD Holding, of: Pinduoduo) op positie negen. Zalando verlaat de top honderd.

Pure c2c-marketplaces consolideren hun groei, zo blijkt in het onderzoek van Cross-Border Commerce Europe. Hybride b2c cross-border marketplaces, die zowel retailers als pure online spelers omvatten, sluiten steeds meer externe verkopers aan en stimuleren zo de groei van de totale handelswaarde. Door het aanbod van derden uit te breiden, en hun eigen voorraad te verkleinen, kunnen cross-border marketplaces sneller groeien en de kosten onder controle houden. Daardoor kunnen concurreren met c2c-marketplaces. Vinted, eBay en Etsy zijn voorbeelden van dat laatste.

Amazon is met 58 procent externe verkopers de grootste hybride b2c-marktplaats. Ze streven naar 65 procent in 2025. Nog maar een klein deel van de handel komt van nog voor rekening van Amazon zelf. Dat kleine deel omvat bijvoorbeeld segmenten waar online verkoop nog niet volwassen is.

De meeste third-party verkopers komen voornamelijk uit China. In 2022 behaalden Chinese verkopers een bruto handelswaarde van tweehonderd miljard dollar op Amazon wereldwijd, 47 miljard op AliExpress, 19,5 miljard op eBay en 12 miljard dollar op Wish. Deze getallen zullen naar verwachting verdubbelen in 2026, aldus Cross-Border Commerce Europe.

Foto: Rab Lawrence (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond