Deel dit artikel
-

Helft Nederlanders surft met meer dan 100 Mbps

Voor het eerst heeft meer dan de helft van de breedbandaansluitingen in Nederland een aansluiting met een snelheid van meer dan 100 Mbps. Internet via het kabelnetwerk, dat net als glasvezel snelheden tot 1Gbit/s kan bereiken, blijft met een aandeel van 50 procent het meest gebruikt voor snel internet. Dat blijkt uit de nieuwe Telecommonitor van toezichthouder ACM.

Er zijn in totaal 7,5 miljoen breedbandaansluitingen in Nederland. Het aantal huishoudens dat kiest voor een glasvezelabonnement stijgt met 7 procent naar in totaal 1,7 miljoen. 3,5 miljoen huishoudens hebben een internetabonnement via de kabel. Dat aantal blijft stabiel.

Minder mensen nemen internet af via het kopernetwerk van KPN. Daar is een afname van 3 procent te zien. KPN heeft aangekondigd om vanaf 2023 de levering van internet, tv en vaste telefonie via het kopernetwerk uit te faseren.

KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet met marktaandelen van 35 tot 45 procent. Het marktaandeel van T-Mobile bedroeg in het eerste kwartaal van 2021 tussen de 5 en 10 procent en die van Delta Fiber lag tussen de 0 en 5 procent.

Steeds meer huishoudens met kinderen nemen een abonnement van 500 Mbps+, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Huishoudens zonder kinderen zijn ook aan het upgraden, zo blijkt uit de metingen.

Gemiddeld betaalt een huishouden tussen de 50 en 60 voor pakketten met breedband en televisie (BBTV).

Ziggo en KPN staan qua bestedingen bovenaan en Delta en Caiway verschillen niet veel van elkaar. T-Mobile en Online.nl zijn uitschieters onderaan: meer dan 50 procent van de klanten betaalt minder dan 50 euro per maand. Deze verschillen vertalen zich ook naar netwerktechnologie. Kabelklanten betalen gemiddeld meer dan FTTH en DSL. DSL staat qua uitgaven duidelijk onderaan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond