Deel dit artikel
-

Helft nieuwe toestellen T-Mobile is een smartphone

Vierenvijftig procent van de nieuw verkochte telefoons bij T-Mobile is een smartphone. Dat leidt ertoe, dat de omzet in 2011 voor veertien procent bestaat uit mobiel internet. Het Nederlandse kantoor haalde daar afgelopen jaar zo’n vierhonderd miljoen euro mee op.

De impact van Android en iOS op de handel van mobiele telecomaanbieders wordt steeds concreter. Vanochtend publiceerde het moederbedrijf van T-Mobile, Deutsche Telekom, de financiële resultaten over 2011. Hoewel het tegenwoordig zeer zwijgzaam is over de resultaten van mobiel internet, is er toch een duidelijk beeld op te tekenen.

Voor het eerst boekt Deutsche Telekom in een jaar meer dan vijf miljard euro omzet met mobiel internet. Dat moet over drie jaar het dubbele zijn.

Nadere context wordt niet gegeven bij dit getal. Maar een blik op de cijfers vertelt dat tegenwoordig een kleine veertien procent van de mobiele omzet op de consumentenmarkt van mobiele dataverkeer komt. Dat is internetverkeer in Europa en Amerika. Daar valt sms niet onder.

In Nederland is 35 procent van de 25 euro maandomzet per klant afkomstig van non-voicediensten. Iets meer dan de helft daarvan is toe te schrijven aan sms-verkeer, iets minder dan de helft aan mobiel internet. Bij de huidige ontwikkelingen kan mobiel internet zeker binnen een jaar groter zijn dan sms, in termen van Nederlandse omzet.

De verkopen van T-Mobile Nederland namen in het vierde kwartaal met 8,9 procent toe tot 465 miljoen euro. Over heel 2011 kwam dat bedrag uit op 1,7 miljard, een stijging van 1,1 procent. Omgerekend zou de omzet uit mobiel internet over heel 2011 ongeveer uitkomen op 400 miljoen euro.

Het aantal mobiele klanten in Nederland steeg met 8,5 procent naar 4,9 miljoen.

De gemiddelde omzet per klant per maand (arpu) daalde in 2011 met 10,7 procent tot 25 euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond