Deel dit artikel
-

Helft ransomwareslachtoffers betaalt losgeld, vaak vergeefs

Volgens een wereldwijd onderzoek onder 15.000 consumenten, uitgevoerd door Kaspersky, betaalde meer dan de helft van de ransomware-slachtoffers vorig jaar losgeld om toegang tot hun gegevens na een ransomaanval te herstellen.

In 17 procent van de gevallen was het betalen van het losgeld geen garantie tot teruggave van gestolen gegevens. In Nederland gaf 47 procent van de ondervraagden aan losgeld te hebben betaald om opnieuw toegang tot data te krijgen. Hierbij gaf 38 procent aan dat het betalen van het losgeld niet tot een positief resultaat had geleid.

Het percentage slachtoffers dat vorig jaar het losgeld betaalde om de toegang tot hun gegevens te herstellen, was met 65 procent het hoogst onder 35-44-jarigen. Dit in vergelijking met iets meer dan de helft van de 16-24-jarigen en slechts 11 procent van de 55-plussers. Het lijkt erop dat jongere gebruikers eerder geneigd zijn om losgeld te betalen, dan 55-plussers.

Of ze nu betaalden of niet, slechts 29 procent van de slachtoffers kon na een aanval al hun versleutelde of geblokkeerde bestanden herstellen. De helft verloor ten minste enkele bestanden, 32 procent verloor een aanzienlijk deel, 18 procent verloor een klein aantal bestanden en 13 procent verloor bijna al hun gegevens.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Kan de EU hier aub snel een verbod op instellen. Met boete die 10x losgeld is.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond