Deel dit artikel
-

Helft top-podcasts niet van radiozenders

De helft van de meest beluisterde podcasts uit Nederland is niet afkomstig van partijen die traditioneel gespecialiseerd zijn in radio.

NRC, AD, Volkskrant, NU.nl en Het Parool staan schouder aan schouder met gevestigde radiomakers in de jongste top 100 Nederlandse podcasts. Die wordt elke maand gepubliceerd door het NLO, wat staat voor Nationaal Luisteronderzoek.

NRC Vandaag en In het Wiel van AD/DPG Media trokken in juli meer luisteraars van zeven andere podcasts uit de top tien samen.

Twee van de tien titels wordt ook op radio uitgezonden. De andere producties van radiozenders wordt louter als podcast gemaakt, niet voor de FM. Podcasts stellen omroepen in staat om de diepte in te gaan met de verhalen die ze willen vertellen. Sommige podcasts bestaan enkel in een luister-app en andere worden aangekondigd en besproken op de radio. “Radio is hier en nu, podcasts zijn ‘me time’”, zei NPO-directeur Audio Jurre Bosman eerder tegen Emerce.

NLO rapporteert sinds vorig jaar maandelijks de luistercijfers on-demand audio van aangesloten uitgevers en exploitanten. De gevestigde media doen daar wel aan mee, nieuwe uitgevers als Dag en Nacht Media en Tonny Media kiezen daar vooralsnog niet voor. Adverteerders hebben dat liever wel, omdat ze dan een algemeen geaccepteerde meeteenheid hebben om het resultaat van hun campagnes mee te meten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond