Deel dit artikel
-

Helft Windows gebruikers overweegt Windows 11, startmenu niet populair

Over iets meer dan een maand moet Windows 11 verschijnen, maar de nieuwe vormgeving wordt niet door iedereen enthousiast ontvangen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het omstreden gecentreerde startmenu wordt maar door een derde van de gebruikers gewaardeerd.

In oktober zullen er nieuwe pc’s en laptops verschijnen met Windows 11. Windows 10-gebruikers zullen iets langer moeten wachten op deze gratis update, als hun systeem al geschikt is, want de systeemvereisten van Microsoft worden verzwaard. Windows 11 is overigens al wel beschikbaar als bètaversie, maar nog niet stabiel genoeg voor dagelijks gebruik.

Windows 11 is in feite gewoon Windows 10 en zou eerst ook niet zo heten. Maar door de nieuwe vormgeving heeft Microsoft besloten om de systeemsoftware opnieuw te positioneren, ongetwijfeld vanuit het idee om meer licenties te verkopen.

Onder de motorkap mag de software nauwelijks verschillen, Windows 11 is wel de meest ingrijpende verandering sinds Windows 8, toen Microsoft het startmenu inruilde voor een scherm met tegeltjes. Dat werd geen succes. Al snel keerde het klassieke startmenu terug, waarbij voor een soort compromis werd gekozen: de zogenoemde livetegels werden in het startmenu geïntegreerd. Niet verrassend werd dit deel van het startmenu nauwelijks gebruikt, wat Microsoft heeft geïnspireerd tot het huidige ontwerp.

Windowsreport inventariseerde de meningen van 11.097 gebruikers die aan een online enquête deelnamen. Bijna 45 procent van de antwoorden kwam uit de VS en India, daarna volgen Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië. De uitkomsten kunnen misleidend zijn aangezien het vooral fanatieke Windows gebruikers zijn. Iets meer dan de helft heeft de bèta al uitgeprobeerd. Het grootste deel van de gebruikte pc’s voldoet aan de strenge hardware eisen.

Zeven procent van de overvraagden had zelfs een grote revisie verwacht, dertien proces is negatief over het nieuwe uiterlijk en 21 procent vindt dat Windows 11 te veel lijkt op Windows 10.

Ondanks bezwaren is een ruime meerderheid van plan om het nieuwe systeem te omarmen. Bij Windows 10, Windows 8 of zelfs Windows 7 was die bereidheid minder groot.

Windows 11 is uiteraard meer dan het gecentreerde Startmenu. Andere kenmerken zijn de afgeronde hoeken, vloeiendere animaties, een minimalistische look, de integratie van Teams en de mogelijkheid om Androids apps te gebruiken.

Er is overigens nog kans dat Microsoft op basis van feedback nog allerlei aanpassingen doorvoert. Een van de nadelen van het startmenu is dat applicaties niet gegroepeerd kunnen worden.

Opvallend is dat gebruikers vooral Internet Explorer missen. Deze verouderde browser wordt nog steeds gebruikt, vooral op Windows 7.

Een derde van de respondenten is overigens bereid om over te schakelen op een aanraakapparaat, zodra Windows 11 uitkomt.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Gebruik eens Windows 8.1 Denim, blijft toch het beste wat Redmond ooit heeft gemaakt. Grafisch, UX, stabiliteit, allemaal top. Windows 11 lijkt veel te veel op die vreselijk lelijke Big Sur van Apple.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond