Deel dit artikel
-

Hengelo stopt tijdelijk met wifitellen

De gemeente Hengelo stopt tijdelijk met wifi-tellen, ook al voldoet de methode aan de regelgeving.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft Enschede een boete omdat de gemeente in het verleden een systeem voor wifi-tellen gebruikte in de binnenstad waarbij het ook mogelijk was winkelend publiek en mensen individueel in tijd en plaats te volgen (tracking). De AP erkent dat het ‘niet de intentie van de gemeente was om individuen te volgen’. Er zijn ook ‘geen aanwijzingen gevonden’ dat dit is gebeurd.

In Hengelo wordt door hetzelfde bureau als in Enschede, City Traffic, in opdracht van de gemeente bezoekers in de binnenstad geteld. Dat gebeurt automatisch aan de hand van wifi-signalen. Alleen als wifi op een smartphone staat ingeschakeld wordt deze geteld. De wifi-sensoren registreren een maal per half uur alle passanten op een aantal locaties. De gegevens worden gebruikt om de drukte in een winkelstraat te meten. Dit levert relevante informatie op in het kader van openbare bestuur (bijvoorbeeld het effect van herinrichting) en veiligheid.

Er is in Hengelo géén systeem beschikbaar om te volgen, alleen om te tellen. Hengelo voldoet daarmee dan ook aan de wettelijke vereisten van de AVG.

Toch wil de gemeente de uitspraak van de AP nader bestuderen. De gemeente stopt daarom tijdelijk met wifi-tellingen totdat men volledige duidelijkheid heeft over eventuele consequenties voor de Hengelose situatie.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond