Deel dit artikel
-

Henry Blodget eruit bij Merrill Lynch

Henry Blodget, de analist die roem vergaarde met zijn voorspelling over de koers van Amazon.com, mag vertrekken bij zijn werkgever Merrill Lynch. De investeringsbank is druk doende tienduizend werknemers te ontslaan, Blodget krijgt een 'buy-out'.

De New York Times kwam met het bericht , ook de Wall Street Journal maakt er melding van. Tegenover de New York Times bevestigt Blodget dat hij vertrekt. "Het lijkt me het goede moment om me op iets anders te richten", zegt hij. Blodget kondigt aan een boek te schrijven over de internetwereld, het zal bij uitgever Random House verschijnen.

Blodget verwierf faam in 1998 toen hij nog bij de rivaal van Merrill Lynch werkte, CIBC Oppenheimer . Hij voorspelde toen dat de koers van Amazon.com zou stijgen tot vierhonderd dollar. Een voorspelling die met ongeloof werd bezien, zeker omdat de koers toen nog op 240 dollar stond. Maar Blodget kreeg binnen vier weken gelijk. Jonathan Cohen, analist bij Merrill Lynch toentertijd, voorzag dat de koers zou dalen tot 50 dollar.

Vorig jaar maakte Blodget de overstap naar Merrill Lynch waar hij een salaris kreeg dat de vijf miljoen dollar benaderde, tegelijkertijd stapte Cohen op, Blodget nam zijn functie over. Blodget werd een regelmatige verschijning op televisie en in diverse printmedia. Hij voorspelde ondermeer dat driekwart van de internetbedrijven ten onder zou gaan. Een uitspraak die minder stof deed opwaaien, want de gemiddelde incubator zou hetzelfde zeggen.

Begin dit jaar kwam Blodget in opspraak vanwege een advies dat hij had verstrekt. Blodget zou een koop-advies voor Infospace gehandhaafd hebben omdat Merrill Lynch, dat zaken behartigde voor het internetbedrijf, daar beter van zou worden. De zaak kwam bij de arbitrage terecht, tot een rechtszaak kwam het niet omdat Merrill Lynch met vierhonderdduizend dollar de zaak afkocht.

Tijdens de zaak rond Infospace heeft Merrill Lynch Blodget telkens verdedigd, maar in juni kreeg de analist ook van zijn werkgever te horen dat hij in het vervolg zijn mond moest houden . Blodget was volgens Merrill Lynch teveel in de publiciteit en zijn uitspraken werden door de directie niet altijd gewaardeerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond