Deel dit artikel
-

Here.com brengt internationale ‘taxi-app’ uit

Kaartenmaker Here brengt onder de naam SoMo een app uit die de concurrentie met Uber moet aangaan. Honderden vervoersbedrijven doen meer om de reiziger zelf te laten kiezen hoe en met wie hij op zijn bestemming komt.

Het Amsterdamse taxibedrijf TCA lijkt vooralsnog de enige vervoerder in Nederland die is aangesloten op SoMo. BimBimBikes heeft wel een contract, maar staat nog niet live. NS of lokale OV-bedrijven zitten nog niet in het publieke bestand, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. In totaal doen er al vijfhonderd vervoerders mee, variërend van luchtvaartmaatschappijen tot taxi’s tot verhuurders van elektrische steps.

SoMo is een soort meta-app voor gebruikers met een vervoersbehoefte. Het verschil met veel andere apps op de markt is de extra ‘sociale laag’ die erin zit verwerkt. De reiziger kan kiezen of hij alleen op pad wil of met bekenden uit zijn adresboek. Het is ook mogelijk om een vervoersvraag te formuleren, bijvoorbeeld: bezoek aan concert in Ahoy’ aanstaande zaterdag, en dan mee te liften op het aanbod. Privaat of commercieel aangeboden.

Het is ook mogelijk om vaste carpoolafspraken te maken voor vervoer van A naar B.

Here lanceerde zijn eerste consumentenapp begin deze week tijdens de CES in Las Vegas. Vorig jaar gebruikte het bedrijf van Edzard Overbeek dat podium om zijn Mobility Marketplace te lanceren. Dat is de marktplaats waar publieke en commerciële vervoerders hun diensten kunnen aanbieden via de landkaart.

De nieuwe consumentenapp komt uit de koker van het team van Liad Itzhak. Hij werkte tot halverwege 2016 voor Google-bedrijf Waze, een sociaal gedreven routeplanner voor automobilisten.

SoMo wordt volgens de Financial Times vanaf nu internationaal uitgerold. Op dit moment is het live in vijftien steden in de VS en Europa, waaronder Londen, Barcelona, Athene, Los Angeles en Las Vegas. Het plan is om iedere maand vijf à tien nieuwe steden daaraan toe te voegen.

Foto: joiseyshowaa (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Robin

Wordt tijd voor meer concurrentie in de Taxibranche. Helaas wordt het Uber wel aardig moeilijk gemaakt in Nederland.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond