Deel dit artikel
-

Herinnert u zich deze nog? Alta Vista

Geen mens zal er waarschijnlijk een traan om laten, maar weer verdwijnt een legendarisch merk van het web. Yahoo trekt de stekker uit de oerzoekmachine Alta Vista.

Op 8 juli komt er na vele jaren een einde aan de legendarische zoekmotor Alta Vista. Yahoo verwijst gebruikers voortaan naar zijn eigen zoekmachine. Alta Vista stopt samen met een hoop andere activiteiten, waarin Yahoo niet langer geld wil investeren.

AltaVista zag in 1995 het levenslicht, toen Digital Equipment Corporation de zoekmachine formeel lanceerde. Het was het geesteskind van Paul Flagerty. Er waren al wel andere zoekmachines, maar AltaVista draaide op snelle hardware en werd geprezen om zijn minimalistische interface. Binnen de kortste keren was AltaVista de belangrijkste zoekmachine op het web. Het verkeer ging al snel naar tachtig miljoen bezoeken per dag.

Reeds in 1996 volgde een samenwerking met Yahoo, maar het zou nog tot 2004 duren voordat Yahoo het bedrijf overnam. Eerst kwam AltaVista in handen van pc-maker Compaq, die er een portaal van maakte. Dat was de kans voor Google om zijn positie in te nemen. Yahoo kocht de zoekmachine overigens niet zelf. Het was onderdeel van de activa van Overture, een bedrijf dat Yahoo in 2003 overnam.

Geniet er nog van zolang het kan. De Nederlandstalige interface vind je hier.

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Romano Jennekens

Grappig weetje: Op de URL Altavista.com stond in eerste instantie een ander bedrijf dan de zoekmachine, die was bereikbaar via av.com. In 1998 werd Altavista pas altavista.com

Paskal van Lomm

Jazeker. Zet http://www.excite.com maar vast klaar voor een volgend arrikel 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond